Πριν από 2 χρόνια, θα ακουγόταν απίστευτο το ότι θα μπορούμε να ξεκλειδώσουμε το τηλέφωνό μας φορώντας μάσκα. Στις μέρες μας, με την κατάσταση που ζούμε είναι λες και μεταφερθήκαμε σε ένα περίεργο παράλληλο σύμπαν. Ευτυχώς όμως, με την επόμενη ενημέρωση του iOS, το πρόβλημα θα λυθεί. Αλλά όπως και τα περισσότερα πράγματα που κυκλοφορούν από την Apple, θα κοστίζει.

Με την προσεχή έκδοση iOS 14.5, οι χρήστες θα μπορούν να ενεργοποιήσουν μία λειτουργία που θα επιτρέπει την αναγνώριση προσώπου ακόμα κι όταν φοράνε μάσκα… αρκεί να έχετε στη διάθεσή σας και ένα Apple Watch. Αναρωτιέστε πως θα λειτουργεί αυτό; Στην πραγματικότητα είναι αρκετά απλό. Το Apple Watch μπορεί να ανιχνεύσει αν το άτομο φοράει το ρολόι μέσω του αισθητήρα καρδιακών παλμών. Όταν είναι ξεκλειδωμένο, μπορεί να παραμείνει ξεκλειδωμένο διότι αντιλαμβάνεται πως ο ιδιοκτήτης το φοράει. Τότε, μετράει την ισχύ του Bluetooth μεταξύ του Apple Watch και του iPhone για να επιβεβαιώσει πως και οι δύο συσκευές ανήκουν στο ίδιο άτομο. Είναι παρόμοιο με το πως λειτουργούν οι εφαρμογές ανίχνευσης επαφών – χρησιμοποιώντας την ισχύ του Bluetooth για να μετρήσουν την απόσταση μεταξύ δύο ατόμων, ή στην προκειμένη περίπτωση, μεταξύ δύο κινητών. Ωστόσο, ακόμα και με το Apple Watch, ο χρήστης θα πρέπει να κοιτάει την κάμερα για να επιβεβαιώσει το ξεκλείδωμα. Ανεξάρτητα από αυτό, αποτελεί πολύ καλή λύση για πολλούς από εμάς που πρέπει να κατεβάζουμε τις μάσκες μας μόνο και μόνο για να ξεκλειδώσουμε τα κινητά μας.

Η χρήση μασκών προσώπου έγινε πρόβλημα για την Apple όταν έκαναν την αλλαγή από το από το Touch ID στο Face ID. Η μάσκα αποκρύπτει το σχήμα του προσώπου, πράγμα που καθιστά δύσκολο για το Face ID να αναγνωρίσει πλήρως τα χαρακτηριστικά ενός ατόμου. Γύρω στα μέσα Μαΐου 2020, η Apple προσπάθησε να διορθώσει αυτό το πρόβλημα ζητώντας αμέσως κωδικό πρόσβασης όταν το Face ID εντοπίσει ότι ο χρήστης φοράει μάσκα. Τώρα, έχουν βρει μια καλύτερη και πιο αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία για το πότε θα κυκλοφορήσει το iOS 14.5, αλλά η κυκλοφορία του αναμένεται κάποια στιγμή αργότερα αυτό το μήνα ή στις αρχές Μαρτίου.