Στις μέρες μας, είναι πολλοί εκείνοι που πλέον δεν κουβαλάνε μαζί τους μετρητά. Ο βασικός λόγος είναι πως, λόγω του κορονοϊού, τα καταστήματα ενθαρρύνουν τις αγορές μέσω καρτών. Δεύτερον, γιατί να κουβαλάς μαζί σου χρήματα όταν όλα τα καταστήματα πλέον δέχονται πιστωτικές κάρτες. Ωστόσο, υπάρχει μία νέα τάση που αναδύεται σιγά σιγά, και αυτή είναι η αναγνώριση προσώπου. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κοιτάξετε στην κάμερα για να επιβεβαιωθεί η ταυτότητά σας, και αυτό ήταν, η πληρωμή ολοκληρώθηκε! Ακούγεται πολύ απλό, έτσι δεν είναι;

Η αναγνώριση προσώπου είναι ένας νέος τρόπος επαλήθευσης ταυτότητας μόνο μέσω του προσώπου. Λειτουργεί μετρώντας και αναλύοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου ενός ατόμου, όπως τις σκιές. Στις μέρες μας, χρησιμοποιείται συχνά για το ξεκλείδωμα των κινητών και των λάπτοπ, αλλά σιγά σιγά αρχίζει να χρησιμοποιείται και ως μέθοδος πληρωμής.

Η αναγνώριση προσώπου ως μέθοδος πληρωμής έχει ορισμένα σημαντικά πλεονεκτήματα. Προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια μέσω των βιομετρικών δεδομένων επαλήθευσης. Για τον λόγο αυτό, είναι σχεδόν αδύνατο να παραβιαστεί η ασφάλεια. Ένα ακόμα πλεονέκτημα τις αναγνώρισης προσώπου είναι πως είναι απλό να ενσωματωθεί σε ένα σύστημα καθώς δεν χρησιμοποιούνται μηχανήματα και δεν χρειάζεται επαλήθευση μέσω της αφής. Επιπλέον, προσφέρει εξαιρετική εμπειρία εξυπηρέτησης στους πελάτες, διότι είναι πιο αποτελεσματική.

Ωστόσο, όπως είναι φυσικό, υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα με τις τεχνολογίες αυτές. Με την αναγνώριση προσώπου, μεγάλος αριθμός δεδομένων θα πρέπει να αποθηκευτεί, να προστατευτεί και να παρακολουθείται. Κάτι που επίσης πρέπει να επισημανθεί είναι πως η ποιότητα της εικόνας βελτιώνεται ακόμα, γι’ αυτό ακόμα και η αναγνώριση προσώπου έχει ορισμένες ατέλειες. Για παράδειγμα, τα γυαλιά και οι ψεύτικες βλεφαρίδες ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα, ειδικά αν το πρόσωπο δεν είναι στραμμένο στην κάμερα από τη σωστή γωνία.

Όταν βελτιωθεί σημαντικά, η αναγνώριση προσώπου ως νέο σύστημα πληρωμών μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι στον κόσμο των ψηφιακών πληρωμών. Με την αναγνώριση προσώπου, δεν θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας τηλέφωνο ή τραπεζική κάρτα όταν κάνετε μια αγορά. Δεν θα χρειαζόταν καν να κουβαλάτε πάνω σας μετρητά. Πόσο βολικό θα ήταν αυτό; Μήπως ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσετε τους κωδικούς QR και τους κωδικούς pin και να αρχίσετε να καλωσορίζετε την αναγνώριση προσώπου με ανοιχτές αγκάλες;