Günümüzde birçok insan artık yanında nakit taşımıyor. Birincisi, koronavirüs nedeniyle dükkanlar bizi kartla ödemeye teşvik ediyor. İki, çoğu mağaza kart ödemelerini kabul ederken neden yanınızda nakit taşıyasınız? Ancak yavaş yavaş kendini belli eden yeni bir trend var ve bu yüz tanıma. Tek yapmanız gereken kimliğinizi doğrulamak için bir kameraya bakmak ve hepsi bu, ödemeniz gerçekleşti! Kulağa oldukça uygun geliyor, değil mi?

Yüz tanıma, bir kişinin yüzünü kullanarak kimliğini doğrulamanın bir yoludur. Bir kişinin yüz hatları gibi yüz özelliklerini ölçerek ve analiz ederek çalışır. Günümüzde akıllı telefonların ve dizüstü bilgisayarların kilidini açmak için yaygın olarak kullanılıyor, ancak artık yavaş yavaş bir ödeme yöntemi olarak da kullanılıyor.

Bir ödeme yöntemi olarak yüz tanımanın bazı büyük faydaları vardır. Biyometrik veri doğrulama yoluyla daha iyi güvenlik sunar. Bu nedenle, bir güvenlik ihlali için neredeyse imkansızdır. Yüz doğrulamanın bir başka avantajı da, makine veya dokunmatik doğrulama kullanmadığı için bir sisteme dahil edilmesinin kolay olmasıdır. Ayrıca, daha verimli olduğu için iyi bir müşteri deneyimi sağlar.

Ama elbette, bu tür şeylerin her zaman olumsuz tarafları vardır. Yüz kimliği ile çok fazla verinin saklanması, korunması ve izlenmesi gerekir. Unutulmaması gereken başka bir şey de, görüntü kalitesinin hala iyileşmekte olmasıdır, bu nedenle yüz kimliğinin bile bu bölümde kusurları vardır. Örneğin, gözlükler ve sakallar, özellikle yüz kameraya doğru düzgün açıyla bakılmamışsa sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Büyük ölçüde geliştirildiğinde, yeni ödeme sistemi olarak yüz tanımayı tanıtmak, dijital ödemeler dünyasında oyunun kurallarını değiştirebilir. Yüz tanıma özelliği sayesinde alışveriş yaparken yanınızda telefon veya banka kartı taşımanıza gerek kalmaz. Yanınızda nakit taşımanıza bile gerek kalmaz. Bu ne kadar uygun olurdu? QR kodlarına ve pin kodlarına veda etmenin ve yüz tanımayı açık kollarla karşılamaya başlamanın zamanı geldiğini düşünüyor musunuz?