Emeklilik için bir kenara para ayırmaya başlamak veya uzun vadeli hedefler planlamak için onlarca yıllık bilgi birikimine ve doktoraya ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Ancak bu, hedeflerinizi yerine getirebilmek için bir iki şey öğrenmeniz gerekmediği anlamına da gelmez. Aşağıda, finansal danışmanlardan önümüzdeki yıllarda para biriktirmenize yardımcı olacak 10 faydalı ipucu listelenmiştir.

  1. Mümkün olduğunca erken başlayın

Konu yatırım olunca zaman sizin dostunuzdur. Paranızı yatırmak için ne kadar çok zaman harcarsanız, birikmek için o kadar zamanı olur. Yatırım yapmanın güzel yanı, aynı zamanda bileşik faiz de elde etmenizdir. Yani basitçe söylemek gerekirse faizinizden faiz kazanmanızdır.

  1. Daha yüksek getirileri seçin

Paranızı biriktirerek durağan tutmak yerine, yatırım yapmayı tercih edin. Tasarruf daha güvenli bir yol olsa da yatırım, daha yüksek getiri elde etmek için risk almakla ilgilidir.

  1. 401(k)’nıza öncelik verin

Çalıştığınız şirket size 401(k) teklif ediyorsa, başvurduğunuzdan emin olun. 401(k), birkaç yıl sonra ihtiyaç duyacağınız parayı bir kenara koymanın harika bir yoludur. 401(k)’nın bir yararı, maaşınızın bir kısmının otomatik olarak emeklilik tasarruf planınıza girmesidir. 401(k) katkıları vergi öncesi kazanımınızla oluşturulduğundan, bu aynı zamanda vergi faturalarınızı da düşürür.

  1. Basitleştirin

Portföy oluşturmayı bilmiyorsanız veya doğru hisse senede veya yatırım fonuna karar vermiyorsanız üzülmeyin. 401(k) planınızın “hedef-tarih” fonları sağlayıp sağlamadığına bir bakın. “Hedef-tarih” fonları acemi yatırımcılar için harikadır. Bu fonlara aşina değilseniz nasıl çalıştıklarını anlatalım: Emekli olacağınızı düşündüğünüz bir yıl seçersiniz. Emekliliğiniz yaklaştıkça bu fonlar, yatırımlarınızın yönünü yüksek riskliden düşük riskliye değiştirmeye başlar.

  1. Ertelemekten kaçının

Para biriktirmeyi mümkün olduğunca çok geç olana kadar ertelemeyin. Ertelemeyi önlemek için hesabınızdan aylık olarak para çekildiği ve bir yatırım hesabına aktarıldığı bir sistem kurun. Sadece birikim planlarınızdan sapmamanızı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda hesabınızda paraya sahip olmanın getirdiği tüm cazibeleri de ortadan kaldırır.

  1. Yatırımlarınızı dağıtmaktan korkmayın

Bu şirketin çok uzun bir süre piyasaya hâkim olacağını düşünüyorsanız bile tüm paranızı buna yatırmayın. Neden mi? Çünkü bir şekilde yanlış karar verdiyseniz ve seçtiğiniz şirket başarısız olursa, geri adım atacak başka bir şeyiniz olmaz. Çeşitlendirme, çeşitli yatırımlara sahip olmak demektir ve bu, yapmaktan korkmamanız gereken ve yolculuğun sorunsuz geçmesine yardımcı olan bir şeydir.

  1. Ne kadar acı çekebilirsiniz?

Kendinizi piyasadan çekmeden ne kadar zarar edebileceğinizi bulmaya çalışın. Çok fazla deneyimi olmayan acemi yatırımcılar, hesap değerlerinin düştüğünü gördüklerinde hemen soğukkanlılıklarını kaybetmeye başlar ve yatırımlarını satarlar. Böyle bir durumda sabır anahtardır. Ne kadar acı çekebileceğinizi bulmak istiyorsanız, yatırım stokları ve kayıpları içeren bir senaryo oluşturmayı deneyin. Diyelim ki 40.000 dolar kaybetmek sizi uç noktalara taşımak için yeterliyse, portföyünüzdeki riskleri yeniden değerlendirmeniz gerekebilir.

  1. Gelirinizden bir yüzde ayırın

İyi bir hesap, gelirinizin %10 ila %15’ini emeklilik planınıza ayırmaya çalışmaktır. Bu mümkün değilse, küçük başlayın ve tasarrufunuzu her seferinde yavaş yavaş artırın.

  1. İhtiyatla yaklaşın

Finans haberlerini izlerseniz, söylenen her şeye biraz ihtiyatla yaklaşmak her zaman en iyisidir. Yeni başlayan biri olarak piyasa çöküşlerinden korkmamalı veya tahmin edilen piyasa katlanmaları ile hayal gücünüzü çılgına çevirmemelisiniz.

  1. Yardım istemekten korkmayın

Her şeyi kendi başınıza yapmak çok korkutucuysa, yardım istemekten korkmayın. Yardım için bir muhasebeciye, mali müşavir veya parayı yönetmede başarılı olan herhangi birine gitmekten korkmayın.