İnternet, aileniz ve arkadaşlarınızla bağlantı kurabileceğiniz ve yeni şeyler keşfedebileceğiniz bir yerdir. Ne yazık ki, bilgisayar korsanlarının ve dolandırıcıların kimliğinizi çalması veya daha kötüsü size zarar vermesi için de bir yer olabilir. Belki neyin farkında olmanız gerektiğini zaten biliyorsunuz, belki de hiçbir fikriniz yok. Hangi grupta olursanız olun, dikkat etmeniz gereken internet dolandırıcılıklarının bir listesini ve bunları nasıl tespit edebileceğinizi sizler için derledik.

Online randevu

Şaşırtıcı bir şekilde çevrimiçi flört dolandırıcılığı, dolandırıcıların diğer tüm dolandırıcılık türlerinden daha fazla kazanmasını sağlıyor. Bu numaraya kanmayacağınızı düşünebilirsiniz, ancak bu düşündüğünüzden daha sık olan bir şey.

Twitter’da ve hatta Facebook sayfalarında yabancılarla bağlantı kurmak oldukça yaygın bir şey olsa da tamamen yabancılar sizinle bağlantı kurmaya ve arkadaşlık istekleri göndermeye çalıştığında dikkatli olmalısınız. Kim bilir? Size arkadaşlık teklifi gönderen kişi bir sonraki kurbanını arayan sahte bir profil olabilir. Gidip bu arkadaşlık isteğini kabul etmeden, hatta bu kişiyle buluşmadan önce en azından kimliğini doğrulayın. Gönderi geçmişlerini gözden geçirmeyi deneyin ve ortak bağlantılarınız olup olmadığına bakın. Sizin için başka bir yol, bulduğunuz fotoğraflarında ters görsel aramayı kullanmak ve şüpheli bir şey olup olmadığına bakmaktır.

Kişi buluşmayı reddediyorsa ve tüm mazeretleri parasal sorunlarsa bu bir uyarı işaretidir. Ne yaparsanız yapın, tanımadığınız kişilere ASLA para göndermeyin.

 

HEMEN bu bağlantıya tıklayın

Tüm dolandırıcılıkların asıl amacı, ilk etapta sizi tıklamamanız gereken bir bağlantıya tıklatmaktır. Üzerine tıklamak sizi indirmeniz gereken bir “oyuna” veya “uygulamaya” veya kişisel verilerinizi avlamaya hazır bir web sitesine yönlendirebilir. Hepsinin adı aynı değil ama hepsinin ortak bir noktası var: Hemen yapmalısın.

Bu mesajlardan bazıları karşınıza hemen talep etmezseniz kaybolan eşantiyonlar şeklinde gelir. Bazıları patronunuzdan veya yardımınıza ihtiyacı olan bir arkadaşınızdan gelen mesajlara benzer. Sahte olup olmadıklarını anlamanın bir yolu konuşmanın tonunu belirlemektir. Tonla ilgili her zaman bir problem olacaktır. Mesela robotik gelebilir. Başka bir yol da mesajı onaylamaktır. Bağlantı kabataslak görünüyorsa, kaçının. Kişisel olarak tanıdığınız birinden geliyorsa, ona farklı bir ortamdan bir mesaj gönderin ve bu mesajı atanın o olup olmadığını sorun.

 

%80 İndirimli veya Ücretsiz Olarak Alın

Çoğu zaman dolandırıcılar size ücretsiz bir hediye kazandığınızı söylerlerse şüpheli yaklaşmayacağınızı düşünürler. Özellikle şimdi, COVID zamanlarında, teslim alınmayan mal bildirimlerinde büyük bir artış oldu. Bu “mallar” ortalama bir mağazadan çok daha ucuza ürünleri varmış gibi davranan çevrimiçi mağazalardan gelir.

Bazen ücretsiz bir hediye şeklinde de gelirler. Bir şirket sosyal medya bilgileriniz karşılığında size ücretsiz bir hediye teklif ederse bunu kabul etmeyin. Bu büyük olasılıkla bir aldatmacadır. Ücretsiz hediyeler genellikle çok fazla tanınan ve sosyal medya varlığına sahip şirketlerden gelir.

Kişisel Veri Talepleri

Tüm sosyal medya hesaplarınızı tamamen özel veya yalnızca arkadaşlarınıza özel yapmadığınız sürece herkes ne yaptığınızı ve paylaştığınız resimleri görebilir.

Gönderdiğiniz şeylere her zaman dikkat edin çünkü dolandırıcılar her zaman bir sonraki kurbanlarının peşindedirler. Kişisel verilerinizi mümkün olduğunca üçüncü taraf uygulamalara ve hatta sosyal ağ sitesinin kendisine vermekten kaçının. Doğum gününüz veya yeni dairenizin bir resmini paylaşmakta yanlış bir şey olmasa da gönderdiğiniz bilgilere yeterince dikkat etmezseniz dolandırıcıların sizinle ilgili her türlü bilgiyi bir araya getirebileceğini aklınızdan çıkartmayın. Veriler genellikle yalnızca özelleştirilmiş hedefli reklamlar için kullanılır ancak bazen ileride üzülmektense şimdi güvende olmak daha iyidir.