Bir yıl daha sona eriyor. Bu da düşünmek için mükemmel bir zaman demek. Belki parıldayan ışıklarla birlikte gelen melankolinin bir etkisidir ancak bu zamanlarda genellikle hayatımın çeyreğini yaşadığımı fark edim bir varoluşsal kriz geçiririm. Suçu sana dünyayı fethedebilecekmişsin gibi hissettiren Noel filmlerine atmak isterdim ama aslında pireyi deve yapan benim… her zamanki gibi. Yıllar boyunca, hayatıma nasıl devam edeceğimi merak ettim. Hangi kariyer yolunu seçeceğimi nasıl bilebilirim? Ya şimdi sevip bundan 10 yıl sonra nefret edersem? Tüm bu sorular beni yıllarca rahatsız etti, ama sanırım sonunda bir kriz geçirmeden nasıl bir kariyer seçeceğimi anladım. Bir taşla iki kuş, sizce de öyle değil mi?

Kendinizi tanıyın

Yapmanız gereken ilk şey kendinizi tanımaktır. Hangi becerilere sahipsin, değerleriniz neler, nasıl bir kişiliğe sahipsiniz ve güçlü ve zayıf yanlarınız neler? Kendinizi tanımak, sizin için en uygun alanı belirlemenize yardımcı olur. Size uygun işlerin bir listesini oluşturmak için bir kariyer testi de yapabilirsiniz. Diğer bir seçenek de tüm bu süreçte size rehberlik etmesi için bir kariyer danışmanı tutmaktır.

Seçeneklerinizi inceleyin

Şu anda yapmayı hayal ettiğim 10 iş var. Bana bir yıl sonra sorduğunuzda muhtemelen aklımda hâlâ 10 seçenek olacak ama şimdikilerden tamamen farklı olacaklar. Bu iyi bir şey mi yoksa kötü bir şey mi tam olarak çözemedim. Ancak benim gibiyseniz seçeneklerinizi listelemek ve daha derinlemesine incelemek isteyebilirsiniz. Kariyer testi sonuçlarınıza da göz atmayı unutmayın. Kesinlikle dikkate alınmaya değerler. Bu işlerin neler sunduğunu, sorumluluklarınızın neler olduğunu vb. görün. Kim bilir? Listelediğiniz kariyerlerden biri, yapmak aklınıza bile gelmeyecek bir meslek olsa da size en yüksek memnuniyeti verecek olan olabilir. İlgilendiğiniz kariyeri belirledikten sonra, o alanda çalışmak için yapmanız gereken eğitim, öğretim vb. şeylere bir göz atın.

Hedeflerinizi listeleyin

Hangi kariyer yolunu izlemek istediğinizi anladıktan sonra, kısa ve uzun vadeli hedeflerinizi belirleyin. Bunu yapmak, hayatta daha net bir yöne sahip olmanızı sağlayacaktır. Kısa vadeli hedefler çıraklık yapmak, üniversite sınavına hazırlanmak veya eğitim programları gibi şeyleri içerebilir. Uzun vadeli hedefler ise 2-6 yıl içinde gerçekleştirebileceğiniz hedeflerdir. Bunlar gerekli lisansı elde etmek, çıraklık eğitimini veya okul eğitiminizi tamamlamayı içerir.

Ne yapmak istediğinizi bulmak emek gerektiren bir şey. Ancak hayatta gerçekten ne yapmak istediğinizi anladıktan sonra daha net bir yön duygusuna sahip olduğunuzda, işinizi yapmak daha kolay hale gelir. Hayattan ne istediğinizi bilmek sizi ilerideki hayatınızda bazı krizlerden ve sorunlardan kesinlikle kurtaracaktır.