1960’ların sonlarında, Kaliforniya’da çözülmeyen ve o zamandan beri kolluk kuvvetlerini şaşkına çeviren beş cinayet meydana geldi. Sonunda, bu hikaye bir sona ulaştı. Uluslararası bir kod kırıcı ekibi sayesinde gizem çözüldü.

Zodiac Katili, 1968’den 1969’a kadar California’nın Northern Bay bölgesinde beş kişiyi öldürdüğüne inanılan, ismi bilinmeyen bir seri katilin takma adıdır. Kod, Kasım 1969’da San Francisco Chronicle’a gönderilmişti ve yetkililer ile kod kırıcılar bu tarihten beri onu deşifre etmeye çalışıyor. Kod 340 karakter içerdiğinden 340 Şifre olarak da biliniyor.

Mesaj, Avustralya, Belçika ve Amerika Birleşik Devletleri’nden kişilerden oluşan bir kod kırıcı ekibi tarafından çözüldü. Ekip, Avustralya’da bir matematikçi olan Sam Blake, Belçika’da bir depo operatörü ve bilgisayar programcısı olan Jarl Van Eycke ve Virginia’da bir yazılım geliştiricisi olan David Oranchak’tan oluşuyor. Oranchak, 2006’dan beri kod üzerinde çalışıyor ve o zamandan beri pes etmiyor. Geçtiğimiz Cuma günü YouTube kanalından “Let’s Crack Zodiac” (Hadi Zodyak’ı Çözelim) adlı bir YouTube videosunda, kodu kırma sürecini ayrıntılarıyla anlatıyor. Süreç, 650.000’den fazla olası simülasyonu denemeyi içeriyor. Van Evcke’nin programı, kodun ilk iki açık bölümünü ortaya çıkarmaktan sorumluydu. Görünen o ki, kelimeler sayfa boyunca çapraz olarak ilerliyor ve bazen bir sütun üzerinde taşınıyordu. Mesajın tamamında şu yazıyor:

“Umarım beni yakalamaya çalışırken çok eğleniyorsundur. Benim hakkımda bir noktaya değinen TV şovundaki ben değildim. Gaz odasından korkmuyorum çünkü beni cennete daha çabuk gönderecek çünkü artık benim için çalışacak yeterince kölem var. Diğer herkes cenete ulaştıklarında hiçbir şeyleri olmayacağı için ölümden korkar. Korkmuyorum çünkü yeni hayatımın hayat olduğunu biliyorum, cenet ölümünde kolay olacak.”

Diğer yazılarında da görüldüğü gibi cennet kelimesinin yanlış yazılmasının kasıtlı olduğu düşünülmektedir. Mesajdaki TV programı, Jim Dunbar’ın bir kişinin Zodyak Katili olduğunu iddia ederek arayıp “Gaz odasına gitmek istemiyorum” dediği AM San Francisco şovuna atıfta bulunuyor.

Bu, bir Zodyak kodunun ilk kırılışı değil. 1969’da Zodyak Katili, The Chronicle, San Francisco Examiner ve Vallejo Times-Herald gazetelerine Salinas’lı bir öğretmen Donald Harden ve eşi Bettye tarafından çözülen bir şifre gönderdi. 408 Şifre’da şöyle yazıyordu: “Öldürmeyi seviyorum çünkü çok eğlenceli. Ormandaki vahşi hayvanları öldürmekten daha eğlenceli çünkü insan en tehlikeli hayvandır.”

Mesajlar, Zodyak Katili’nin dikkat çekmek istediğini kanıtlamaktan başka bir şey yapmıyor. 37 cinayet işlediğini iddia ediyor, ancak sadece 5’inin kendisi tarafından yapıldığı kanıtlandı. Ancak bu, yine de cinayetleri çözme yolunda bir adım. Halen daha kırılacak iki kod var ve yetkililer, Zodyak’ın adının bunlardan birinde açıklanacağını umuyor.