Geçtiğimiz perşembe günü Instagram, rakibi Tiktok’a ayak uydurmak için online alışveriş ve kısa video özelliği Reels’ı birleştirme planları olduğunu açıkladı. İşletmeler ve içerik üreticiler artık yaptıkları Reels’lara ürün etiketleyebilecek, izleyiciler bu ürünleri görüp anında satın alabilecek veya ileride satın almak için kaydedebilecekler. Ücretli influencer’lar için markalaşmış içerik etiketi de mevcut.

Instagram’ın rakibi Tiktok yakın zamanda Shopify ile bir partnerlik kurdu ve Shopify kullanıcılarının üreticiler ile çalışabilmeleri için direkt olarak reklam verebilmelerini sağladı. Instagram başkanı Adam Mosseri Tiktok için “büyük ihtimalle gördüğümüz en çetin rakip” ifadesini kullandı. Büyük ihtimalle Instagram’ın Tiktok’a ayak uydurma ve arkada kalmama çabası da bundan. Fotoğraf ve video paylaşım uygulaması geçtiğimiz ay ana ekran özelliklerinin düzenini değiştirerek Reels ve alışverişi öne çıkartmış ve kullanıcılardan tepki görmüştü.

Video temelli bir formata alışveriş seçeneğini koymak hem izleyiciler hem de içerik üreticiler için daha ilgi çekici. Video alışverişi benimseyen diğer şirketlere baktığımızda da bunun kanıtını görebiliriz. Bu durum, tüketicilere anında satın alma seçeneği tanıyarak reklamları da daha etkili kılıyor. Instagram ve Facebook para kazanmanın farklı yollarını aradıklarından bu, onlar için önemli bir eklenti. Reklamlar gelir elde etmelerinin en temel yolu. Ancak alışveriş seçeneğini ekleyerek özellikle tüketicilerin Facebook Pay ile ödeme yaptıkları satışlardan pay alarak gelirlerini en üst seviyeye çıkartabilirler.

Şirket özelliğin bugünden itibaren başlatılacağını söylüyor. Bu da bugünden itibaren Instagram kullanıcılarının artık her formatta alışveriş yapabilecekleri anlamına geliyor – Hikayelerde, Feed’de, IGTV’de, Canlı yayınlarda ve şimdi de Reels’da.