Ek bir işle uğraşmak, fazladan gelir elde etmenin iyi bir yoludur. Ancak başarılı bir ek işe sahip olmak öyle kolay değil. Bir ek iş başlatmayı planlıyorsanız düşünmeniz gereken pek çok şey vardır: ne kadar zaman alacağı, neden bu işe girişmek istediğiniz, hedeflerinizin ne olduğu, bir süre sonra bu işten zevk almaya devam edip etmeyeceğiniz…

Düşünmeniz gereken ilk şey neden bir ek iş istediğiniz. Eğer 9-55 işinizi bırakmak için bu işe girişiyorsanız kendinize şu soruları sormalısınız: Bu ek iş için kaç saat ayırmayı bekliyorum? Hedefim ne kadar? Ne zaman ayrılmak istiyorum? Bu soruları düşünmek hedef tarihinizi ve beraberinde getireceği koşulları belirlemenize yardımcı olur. Eğer bu yan işe bir borcu ödemek, istediğiniz bir şeyi satın almak veya sadece yeni bir beceri kazanmak gibi kısa dönemli bir hedef ile girişiyorsanız bir plan yapın. Hedeflerinize ulaştıktan sonra bu işi bir kenara bırakmayı mı düşünüyorsunuz? Devam edecekseniz sonrasında neler yapmayı planlıyorsunuz?

Kendinize sormanız gereken sonraki soru bu işin uzun vadede yapmaktan zevk alacağınız bir iş olup olmadığı. Bir ek işe sahip olmanız demek daha çok çalışmanız demek. Yani bu işe girişecekseniz bir yük olarak göreceğiniz bir şey değil, yapmaktan zevk alacağınız bir şey olmalı. Yapmaktan gerçekten zevk almadığınız bir şey ile uğraşmak sizin için bir yük haline gelir ve ileride ondan nefret etmenize neden olabilir.

Eğer ek işiniz uzun vadeli bir proje ise bunu mevsimlik bir işe dönüştürmeyi düşünün. Bu sayede motivasyonunuzu kaybetmezsiniz. Tam zamanlı bir işte çalışmak ve aynı zamanda bir ek iş yapmak sizi yorabilir ve tükenmenize neden olabilir. Daha esnek bir ek iş seçin. Bu sayede tam zamanlı işinizdeki iş yükü daha azken bu işe odaklanabilir, günlük işinizin yükü arttığında da çalışmanızı hafifletebilirsiniz. Mevsimlik bir ek işinizin olması uzun vadede sizin için daha faydalı olacaktır. Zira gerektiğinde nefes almalık bir mola şansı tanır.

Ek işler para kazanmak için harika yöntemlerdir ancak sadece sizi yormaya yarıyorlarsa onlardan vaz geçmeniz gerekebilir. Ek işinizi seçerken ve bunu neden yapmak istediğinizi düşünürken dikkatli olun. Bu sayede kendinizi tükenmekten korur ve aynı zamanda yaptığınız işten zevk alırsınız.