Çin, internet içeriğini düzenlemek amacıyla pornografi, şiddet, kumar ve fuhuşla ilgili uygulamaları engellemeye karar verdi. Ancak kafa karıştırıcı olan, ABD seyahat uygulaması TripAdvisor’ı da engellemeleri.

Çin Siber İdaresi, yasa dışı olduğu veya siber yasaları ihlal ettiği düşündüğünü iddia ettiği 105 uygulamayı sildi. Etkilenen uygulamalardan biri, yönetimin üç siber yasayı ihlal ettiğini iddia ettiği ancak daha fazla bilgi sağlamadığı oteller, restoranlar ve turistik yerler hakkındaki yorumları da gösteren bir ABD seyahat uygulaması olan TripAdvisor. Kaldırılan uygulamalar, temizleme uyarınca kaldırılacak uygulamaların ilk dalgası.

Bu haber, popüler Çin uygulaması Tiktok için önerilen bir yasaklamaya karşı ikinci bir ABD mahkemesi kararının ardından geldi. Yaz aylarında, Başkan Trump uygulamayı yasakladığını duyurmuştu. Çinli yetkililer, bu kararın bir zorbalık taktiği olduğunu ve Çinli şirketlerin çıkarlarını korumak için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını söylüyorlar. ABD bölge yargıcı Carl Nichols, Başkan Trump’ın Tiktok’u yasaklamak isteyerek yetkisini aştığını söyleyerek uygulama lehine karar veren ikinci yargıç oldu. Son birkaç aydır siber uzayda iki ülke arasındaki gerilim artıyor.

Çinli kullanıcılar yıllardır, yaygın olarak Büyük Güvenlik Duvarı olarak bilinen bir sansür sistemine maruz kalıyorlar. Çin’de internet yoğun bir şekilde sansürlenmeye ve düzenlenmeye devam ediyor. Ülkede yasaklanan bazı önemli uygulamalar arasında Facebook, Twitter ve Google yer alıyor.