Hayattaki en büyük adımlardan biri ilk evinizi almak. Böylesine büyük bir adım göz korkutucu olabilir. Ayrıca belirli bir yaşa ulaştığınızda her şeyi çözmüş ve hayatınızı bir düzene oturtmuş olmanız gerektiği beklentisinin yarattığı baskıyı da unutmamak gerekir.

Tüm deneyim elde edilen sonuçla değerlendiriliyor. Alım işlemini tamamladığınızda tükenmiş ve stresli hissedebilirsiniz ancak iyi haber şu ki artık benim diyebileceğiniz bir eviniz var.

Şu anda pandemi nedeniyle ev alımlarında ciddi bir düşüş oldu. Bunun yanı sıra bütçe dostu bir ev bulmak da neredeyse imkansız hale geldi. Bu da stresi arttırıyor. Haberlerde bile artık mantıklı fiyata sahip bir ev bulmanın piyango kazanmak gibi olduğu söyleniyor.

Eğer siz de istediğiniz boyutta ve iyi bir fiyata ev bulmayı başaran şanslı kişilerdenseniz bir an önce harekete geçip bütçenizi bozmayacak bir kredi almak en iyisi.

Aşağıda işinize yarayabilecek bazı ipuçlarını bulabilirsiniz.

Katı Bir Bütçe Oluşturun ve Buna Uyun

Paranızın yetmeyeceği bir eve aşık olmanın nasıl bir his olduğunu hepimiz biliyoruz. Ne kadar çok kişinin karşılayamayacakları bir kredi aldıklarını söylediğimizde bize inanın.

Satın alacak bir yer bakmadan önce bütçenizi ayarladığınızdan emin olmayı asla unutmayın. Kendinize şunları sorun: “En fazla ne kadar alabilirim? İdeal fiyat aralığım ne?”

Krediye başvururken yol, alışveriş, mülkün bakım masrafları gibi diğer giderleri ve en önemlisi de birikimlerinizi göz önünde bulundurmanız lazım. İlk defa ev alacak kişilerin çoğu kendilerine teklif veren ilk krediyi kabul etme hatasını yapıyorlar. Yapmanız gereken birden fazla bankada kredi başvurusu yapıp hepsinden teklifleri beklemek. Bu sayede bunları birbirleri ile karşılaştırabilir ve bütçenize en iyi uyanı seçebilirsiniz.

Taviz Vermeyeceğiniz Şeyleri Seçin ve Kısa Bir Liste Yapın

Hayallerinizdeki evi aramaya başlamadan önce ilk olarak hayat düzeninizi ve istediklerinizi gözden geçirmelisiniz. Ne sizi mutsuz eder? Zihinsel sağlığınıza ne iyi gelir? Bu soruları kendinize sorup elde ettiğiniz cevaplardan bir taviz vermeyecekleriniz listesi yapmalısınız. Bu listedekiler ev seçeneklerini elemenizde size yol gösterecektir.

Bir evden istediklerinizin ne olduğunu bilmek en iyisidir. Ancak uzun bir liste yaparsanız hepsini tek bir evde bulmanız çok zor olacaktır. Bu nedenle bir sonraki adımınız evleri gezmek ve pazarı öğrenmek olmalı. Bunu yaparken listenizi gözden geçirip gerçekten neler istediğinizi daha iyi belirleyebilirsiniz.

Bölge Pazarına Hakim, Deneyimli Bir Emlakçı Bulun

Satın alma deneyiminiz ve satışın ne kadar hızlı gerçekleşeceği tamamen emlakçınıza bağlı. Başarılı olup olmamanız onun elinde.

Deneyimli bir emlakçı bölgeye hakim olacağından size vakit kazandırır ve ne istediğinizi anlayarak ona göre hareket eder. Satış tamamlanana kadar en büyük yardımcınız onlar olacaktır. Bazen satış tamamlandığında bile yardımlarına devam edebilir ve yerleşme sürecinde de sizi destekleyebilirler.

Unutmayın, baştan süreci ne kadar iyi bilirseniz o kadar az stresli ve yorucu geçer. Tüm bunlar sona erdiğinde hayatınızda önemli bir adımı atmayı başarmış olmanın mutluluğunu hissedeceksiniz.