Eski oyunları ve animasyonları sevenler için üzücü bir haberimiz var. Adobe kısa bir süre önce eklentinin resmi olarak emekliliğe ayrılmasından sadece birkaç hafta önce yapılacak son planlı güncellemeyi duyurdu. Bu güncellemenin ilk dalgası, yazılımın farklı bir versiyonunu kullanan ana kara Çin dışına yapılacak. 31 Aralık 2020, hepimiz için eşi benzeri yaşanmamış bir gün olacak. Hayır, sadece yılbaşı olduğu için değil. 31 Aralım tarihinde Adobe, Flash desteğini durduracak ve 12 Ocak 2021 tarihinde de içeriklerinin çalışmasını engelleyecek.

Adobe Temmuz 2017’de eklenti desteğinin sona ereceğini duyurmuştu. Bunun üzerine Apple, Google, Microsoft ve hatta Firefox gibi büyük tarayıcılar da Flash tabanlı ürün ve içeriklerini yavaşça kullanımdan çıkartma kararı verdi. Üstelik, bunun iyi bir nedeni olduğunu da unutmamak lazım.

Eklenti, genel kullanıcılardan güvenlik açıklarına yatkın olması nedeniyle sıklıkla düşük puan almış olsa da Flash Player’ın internet tarihinde önemli bir tarihi olduğu reddedilemez. CSS, Javascript ve HTML5 kullanılmaya başlamadan önce internetteki içeriklerin pek çoğu bu eklentiyi gerektiriyordu. Bu nedenle artık lisede oynadığınız eski oyunları geride bırakma zamanı geldi. Özellikle de Newground ve benzeri internet oyunlarını seven biriyseniz bunun üzücü bir durum olduğu reddedilemez.

Adobe, bu duyurusunun yanı sıra Flash’ı destekleyen herkese teşekkürlerini sunmayı da ihmal etmedi. “Geçtiğimiz yirmi yılda inanılmaz Flash Player içerikleri kullanan ve üreten tüm müşterilerimize ve yazılımcılarımıza teşekkür etmek istiyoruz. Flash’ın animasyon, etkileşim, ses ve video internet içeriklerinin gelişiminde bu denli hayati bir yeri olmuş olmasından gurur duyuyoruz. Sanal deneyimlerin sonraki çağını yönlendirmeye yardımcı olmak için sabırsızlanıyoruz.”