ABD Gıda ve İlaç Kurumu ilk reçetesiz Covid-19 testini acil durum kullanımı için onayladı. Test, kısa bir süre içerisinde satışa sunulacak. Test kiti burun çubuğu, kimyasal solüsyon ve bir test çubuğu ile geliyor. Aynı zamanda da sonuçları değerlendiren bir akıllı telefon uygulamasına bağlanabilen Bluetooth’lu bir analiz cihazı da içeriyor. Kullanıcılar kendi burunlarından örnek toplayıp laboratuvara göndermeye gerek kalmadan 20 dakika içerisinde analiz edebilecekler.

Test şu şekilde işliyor: İlk önce kullanıcılar, burun çubuğunu burunlarına sokarak bir örnek alıyorlar. Ardından bunu verileri telefonlarına gönderecek küçük analiz cihazına yerleştiriyorlar. Uygulama sonucu analiz ediyor ve 20 dakika içerisinde hem kullanıcıya hem de ilgili kamu sağlığı yetkililerine bildiriyor. Kullanıcılar isim ve mail adreslerini uygulamaya koymayabilirler ancak posta kodu ve doğum tarihi zorunlu.

Test, 2 ila 82 yaş arası COVID benzeri semptom gösteren kişilerde %96 doğruluk oranına sahip. Semptom göstermeyen kişilerde ise %91 oranında doğru sonuç veriyor. Bu da hatalı pozitif ve hatalı negatifler olabileceği anlamına geliyor. Kişiler semptom gösterirken negatif sonuç alırlarsa bir sağlık uzmanı ile iletişime geçip emin olmalılar.

Ellume kişisel testler COVID-19’un yayılımını kontrol etmede büyük öneme sahipler.  Test, kullanıcılarına gerçek zamanlı sonuçlar sağlarken sağlık yetkililerine de haber veriyor. Bu da hastaların pozitif sonuç aldıklarında kendilerini izole etmelerini sağlıyor, test olmak için sağlık merkezlerine gitmelerine gerek kalmadığı için de diğer insanlarla temaslarını azaltıyor.

Şu anda piyasadaki kişisel testler arasında sadece Ellume alınan örneklerin analiz için laboratuvara gönderilmesi ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Evde yapılabilen test Brisbane merkezli dijital tanı şirketi Ellume tarafından geliştirildi. Acil kullanım lisansı alan türünün tek örneği test, corona virüsü pandemisi ile savaşmada büyük bir adım. Testin fiyatının 30$ civarında olması bekleniyor. Bu onay testin çeşitli dükkanlardan, eczanelerden ve hatta internetten alınabilmesine izin verecek. Testin stokları şimdilik sınırlı olacak. Neyse ki şirket, önümüzdeki ay 3 milyondan fazla test üretmeyi ve günde 100.000 test göndermeyi bekliyor. 2021’in ilk yarısında ABD için 20 milyon test üretmeyi planlıyorlar.