9 Aralık’tan bu yana yüklenen ve 2020 ABD başkanlık seçimlerindeki sözde oy sahtekarlığı içeren videolar YouTube’un duyurusuna göre yavaş yavaş platformdan kaldırılıyorlar.

Geçtiğimiz 3 Kasım’da gerçekleşen seçimlerden sonra YouTube bazı kanalların seçim sonuçlarına dair yanıltıcı bilgi yayınlamasına izin verdiği için çok fazla eleştiri aldı. Eyaletler 8 Aralık’taki güvenli limite uyarak sonuçlarını onaylattılar ve böylece Biden’ın yeni seçilmiş başkan olarak zaferini kesinleştirdiler.

YouTube ayrıca sayımlar devam ederken bile geçtiğimiz seçimlerde geniş çaplı usulsüzlük yapıldığını söyleyen videolara izin verilmediğini ancak “tartışmalı görüşlere” izin verildiğini de belirtti.

Video platformu aynı zamanda seçim teyit panellerini güncelleyip ABD resmi gazetesinin sitesine bir link sağlayarak ve Biden’ın seçimleri gerçekten kazandığını göstererek bu bilgileri konuyla alakalı veya etiketi kullanan videolarla eşleştiriyor.

Şirketin açıklaması Donald Trump’ın kampanya ekibi tarafından seçim sonuçlarına itiraz etmek bir dizi davanın açılmasından hemen sonra geldi. Bu haftanın başında ABD Yargıtayı Pensilvanya’nın sonuçları onaylamasını engellemek için yaptıkları başvuruyu sonunda reddetti. Bu karar, Cumhuriyetçilerin Biden’ın açık ara elde ettiği zafere çürütmesini daha da zorlaştırıyor.

YouTube’un yanlış bilgilere karşı yaptığı kampanya, sadece geçtiğimiz eylül ayında 8.000’in üzerinde kanalı ve binlerce videoyu rakip partilere dair “zarar verici ve yanlış yönlendirici” içerikleri nedeniyle engelledi. Yaklaşık 200.000 video da teyit panellerinin seçimlere dair iddialarda bulunan videoları bulmayı kolaylaştırmaları sayesinde bu konuyla ilişkilendirildi.

Seçmenler heyetinin oylaması neredeyse geldi çattı. Bu nedenle YouTube seçim sonuçlarını ABD resmi gazetesi tarafından sağlanan bilgiler doğrultusunda güncellemeyi planlıyor.