Enligt en studie, som genomfördes av Oxfords Internet Institut, visar resultaten att videospel kan ha en positiv påverkan för ditt välmående. Studien samlade sin data från två populära spel: Animal Crossing: New Horizons, från Nintendo, och Plants vs Zombies: Battle for Neighborville, från Electronic Arts (EA).

Studiens fokus var att utforska hur en spelstund påverkar en spelares välmående. Undersökningen skiner även ljus på hur en spelares spelupplevelser är på sitt sätt länkad till deras välmående. 3274 spelare över 18 års åldern kontaktades blev bad om att svara på ett par frågor som undersökarna hade utformat. Frågorna var utskickade med hjälp av speltillverkarna Nintendo och EA, och frågorna handlade om att betygsätta deras spelupplevelser.

Forskare trodde att tidigare data huvudsakligen var hämtade från självrapporterade undersökningar och inte från faktiska speldata från spelbolag. Vilket innebär att påståenden om videospelens effekt gjordens utan några starka bevis.

Tidigare studier påstod att längre speltider hade negativa effekter på en persons humör. Den nya studien visar däremot att speltiden spelade en liten, men viktig, faktor för att påverka välbefinnandet. En större faktor för välmående var dock spelarens upplevelser i själva spelet. Spelare som verkligen gillade att spela rapporterade ett mer positivt välbefinnande än de som säger att de bara spelar för att fly från vardagens påfrestningar. Ett annan upptäckelse från studien, som matchar tidigare studieresultat, är att människor som inte lyckades uppnå sina psykologiska behov i verkligheten blir mindre nöjda, även efter att de spelat.

Denna studie är dock inte en “svart eller vit situation”. Båda spelen har sociala funktioner, vilket kunde ha varit anledningen till att studien blev som den blev. Det är därför forskningschefen, professor Andrew Przybylski, uppmanade andra spelutvecklare att avslöja sina speldata också. Ju fler spel och spelare som studeras, desto mer korrekt kommer teorierna om videospel och dess påverkan vara.