Geen andere familie meer

Toen de 86-jarige Ray ziek werd, was zijn kleindochter Macey de enige die voor hem kon zorgen. Ray had geen andere familie meer die hem kon bijstaan. Toen Macey echter weigerde, was hij diep teleurgesteld en voelde hij dat zijn dagen op deze planeet waarschijnlijk geteld waren.

Na alles wat hij voor haar gedaan had, was Macey niet bereid om zijn laatste dagen makkelijker te maken. En daarom besloot Ray in zijn laatste dagen voorbereidingen te treffen om Macey een lesje te leren na zijn dood…

Rust in vrede

Een paar weken later overleed Ray vredig in een hospice. Macey had geen idee wat haar nu overleden grootvader Ray voor haar gepland had. Ze wist alleen dat ze de notaris moest spreken over de erfenis die hij haar had nagelaten. Dat was alles wat ze wilde horen; Macey kreeg meteen dollartekens in haar ogen.

Maar wat de notaris haar te bieden had was iets dat Macey nooit had verwacht. Er was geen geld. Of tenminste, nog niet. Het enige wat de notaris haar overhandigde was een brief die hij van Ray persoonlijk aan Macey moest geven. Het was een brief die van het grootste belang was…

Een lesje leren

Toen Macey de brief opende, werd snel duidelijk welke les Ray de afgelopen weken had gepland. Ze kon nauwelijks geloven dat de oude man tot zoiets in staat was… Maar welke les wilde Ray Macey leren? Waarom vond hij dat überhaupt nodig, en wat stond er in deze mysterieuze brief?

Macey had niet de makkelijkste start van haar leven gehad. Haar grootvader Ray deed er echter altijd alles aan om zijn kleindochter te helpen en haar leven op welke manier dan ook te verbeteren. Helaas zou ze als volwassene de vriendelijkheid niet terugbetalen toen het er het meest toe deed.

Verlies in de kinderjaren

Toen Macey nog maar een klein meisje van vijf jaar oud was, kwamen haar ouders op een ijzige winternacht om bij een auto-ongeluk. Haar grootvader Ray, weduwnaar, voedde haar op en nam het op zich om Macey de beste jeugd en het beste leven te geven dat hij kon, maar het ongeluk had een diepe indruk op het meisje achtergelaten.

Ze was een stil kind dat uitgroeide tot een verdoofde en in zichzelf gekeerde jonge volwassene. Er was schijnbaar niets wat Ray kon doen om haar te helpen ontsnappen aan haar geestelijke problemen. Hij overlaadde haar met liefde en moedigde haar aan in therapie te gaan en een manier te vinden om te genezen. Maar het had geen zin. Toen Macey zestien was, verliet ze het huis om bij een toenmalige vriend te gaan wonen.

Zijn telefoontjes negeren

Ook nadat Macey verhuisd was, probeerde Ray zijn kleindochter te bezoeken. Ze negeerde echter vaak zijn telefoontjes, of was erg kortaf met haar antwoorden. Het deed Ray enorm veel verdriet om zijn enige familielid van hem weg te zien drijven, maar hij wist niet wat hij moest doen.

Sinds Macey het huis had verlaten, had Ray zijn kleindochter slechts een handvol keren gezien. Het was nooit van lange duur. Ze leek het altijd druk te hebben of geen contact te willen. Ray bleef vragen of alles in orde was in haar leven, maar ze ontweek de vraag. Toch probeerde hij altijd voor Macey te zorgen, op welke manier dan ook.

De rollen omdraaien

Maar enkele jaren nadat Macey was verhuisd, kwam de dag dat het niet langer Macey was die Ray’s hulp nodig had. Het was nu andersom. Op een dag werd Ray ernstig ziek en zakte op straat in elkaar. Er werd een ambulance gebeld, en Ray werd naar het ziekenhuis gebracht.

De artsen slaagden er op het nippertje in de oude man voor de dood te behoeden, maar Ray was beslist nog niet buiten levensgevaar. Hij had een zware beroerte gehad en was niet meer dezelfde man. Hij had veel hulp nodig bij de dagelijkse activiteiten en dat zou voor de rest van zijn leven zo blijven.

Thuis of elders?

Hoewel Ray het geld had om voor de korte termijn een verpleegster aan huis in te huren, wist hij dat het geld niet voor lange tijd voldoende zou zijn. Hoewel hij wist dat hij waarschijnlijk niet lang meer zou leven, wilde hij Macey bij zijn overlijden niet met lege handen achterlaten. Dus deed hij een beroep op de enige familie die hij nog had om hem te helpen: Macey.

Hoewel Ray het antwoord dat hij waarschijnlijk zou krijgen al wist, hoopte hij dat zijn kleindochter tijd met hem zou willen doorbrengen in zijn laatste dagen. Ray wist dat het een grote verantwoordelijkheid was om voor hem te zorgen, maar misschien zou Macey hem willen helpen zoals hij door de jaren heen voor haar had gezorgd. Helaas was hij niet verrast door haar antwoord.

Gebroken hart

Toen Ray eindelijk contact kreeg met zijn kleindochter en haar het nieuws vertelde over zijn beroerte en dat hij waarschijnlijk niet lang meer te leven zou hebben, wist het meisje weinig meer te zeggen dan vage woorden van medeleven. Toen Ray vroeg of ze hem kon komen opzoeken, liet ze hem weten dat ze niet meer bij hem in de buurt woonde.

Tijdens het korte gesprek maakte Macey duidelijk dat de zorg voor haar grootvader op dit moment absoluut onmogelijk voor haar was. Maar Ray wist niet zeker of dit wel waar was. Hij had zijn kleindochter in de gaten gehouden en geprobeerd op de hoogte te blijven van wat er in haar leven gebeurde.

Het leven in de stad

Hij wist dat Macey in een klein eenkamerappartement in de stad woonde, in een tamelijk slechte buurt. Ray had geen idee wat Macey in dat deel van de stad deed of met wie ze omging, maar hij kreeg het gevoel dat ze meer geïnteresseerd was in het in handen krijgen van haar erfenis dan in de zorg voor hem in zijn laatste dagen.

De enige keer dat hij haar de afgelopen maanden had gezien, was als ze geld nodig had. Ray wist dat het geld niet goed besteed werd, maar hij kon het verzoek van zijn kleindochter niet weigeren. Ondanks hun moeilijke relatie wilde hij er zeker van zijn dat ze veilig was. Maar was het echt het beste plan om haar geld te geven?

Goed nadenken

Na afloop van het gesprek met Macey, nam Ray de tijd om goed over de situatie na te denken. Hij wist dat zijn dagen op deze aarde geteld waren en besloot dat hij wat van de weinige tijd die hem nog restte, zou gebruiken om zijn kleindochter een zeer waardevolle les te leren. Hopelijk zou het haar leven verbeteren, zelfs nadat hij er niet meer was.

Macey had geen idee wat haar grootvader van plan was. Ze hield van hem, echt waar, maar het verontrustende telefoontje dat ze de dag ervoor van hem had gekregen, zat al weer ver weg in haar achterhoofd.

Diep in de schulden

Het leven was de laatste jaren zwaar geweest, zwaarder dan haar grootvader zich kon voorstellen. Hij had zijn best gedaan om haar op te voeden, en Macey wilde zijn hart niet breken door hem te laten weten hoe zwaar het voor haar was geworden.

Het was moeilijk om te horen dat haar grootvader een beroerte had gehad, maar Macey had andere zorgen waarmee ze Ray niet wilde belasten. Ze was de afgelopen jaren in veel problemen geraakt, waardoor ze veel schulden had opgebouwd die ze niet kon afbetalen. Soms, als ze geen andere uitweg meer zag, vroeg ze Ray om geld, hoewel ze daar een hekel aan had.

Te laat

Macey probeerde de daaropvolgende twee weken om op elke mogelijke manier geld te verdienen om haar volgende schuld af te lossen. Op een dag, na een vermoeiende dag van boodschappen doen voor een van de mannen aan wie ze geld schuldig was, kreeg ze een telefoontje van een onbekend nummer. Het ging over haar grootvader Ray.

Ray was de nacht ervoor in zijn slaap overleden. Hij was zwak en alleen op dat moment, maar comfortabel en had geen pijn. Macey wist niet wat ze moest zeggen. De verpleegster van het hospice die haar belde verzekerde Macey dat Ray zijn eigen crematie al had geregeld, maar dat Macey aanwezig moest zijn bij het voorlezen van zijn testament.

Grote verrassing

Ondanks haar verdriet was het eerste wat echt tot Macey doordrong de vermelding van het testament. Toen ze dat woord hoorde, kreeg Macey meteen dollartekens in haar ogen. Dit zou haar manier kunnen zijn om aan deze verlammende schuld te ontsnappen. Misschien kon Ray haar nog een laatste keer helpen. Ze sprak af om de notaris zo snel mogelijk te ontmoeten.

Macey wachtte nerveus om te horen welke erfenis haar grootvader haar had nagelaten. Ze wist dat Ray niet bepaald een rijk man was, maar al het geld dat hij haar had nagelaten zou haar helpen om aan haar schulden te ontsnappen. Maar de notaris had een grote verrassing voor haar toen hij het testament voorlas.

Sollicitaties

Ray had Macey geen geld nagelaten. Ze zou zonder één cent vertrekken. Tenminste, nog niet. Ray had een briefje achtergelaten waarin de voorwaarden stonden waaraan Macey moest voldoen om de erfenis te kunnen krijgen. Er was tegen de notaris gezegd dat hij de brief persoonlijk aan Macey moest overhandigen.

De brief bevatte een lijst van bedrijven. Dit waren banen waar Ray Macey’s CV naartoe had gestuurd en hij had gevraagd of ze daar op gesprek kon komen. Ray wilde zijn kleindochter een kans geven om voor haar geld te werken in plaats van het haar te geven.

Oplossing voor de lange termijn

Het was een oplossing voor de lange termijn in plaats van voor de korte termijn. Het was Rays afscheidscadeau aan Macey, en een zeer wijze les om te leren. Bij het briefje zat een brief van Ray, direct gericht aan Macey.

In deze brief verontschuldigde hij zich als eerste voor het feit dat hij tegen haar had gelogen. Dat trok onmiddellijk Macey’s aandacht. Waar kon hij het over hebben? Wat voor geheimen had Ray voor haar verborgen gehouden? Ze wist dat ze het moest uitzoeken en de brief moest blijven lezen.

Minder schoon verleden

Ray begon dat hij tijdens zijn leven veel over zichzelf verborgen had gehouden. Hij wilde haar over veel dingen vertellen, maar hij wist niet goed hoe hij dat moest doen. Nu wilde hij haar alles vertellen wat hij kon. Over zijn minder schone verleden en vooral over de rijkdom die hij in die tijd had vergaard.

Volgens deze brief had Ray in deze tijden een groot fortuin vergaard, maar kon hij het zelf nooit uitgeven door de manier waarop hij het had vergaard. Het zou hem op de radar van de politie zetten.

Het geld vinden

Ray wist dat hij het geld moest verbergen en dat hij moest wachten om het uit te geven. Maar het juiste moment kwam nooit, dus nu lag het geld er nog steeds. Het lag te wachten. Maar nu hij overleden was, kon hij het geld veilig aan Macey overhandigen.

Hij wilde dat ze het kreeg en dat ze het kon uitgeven zoals ze wilde. Het enige wat ze moest doen was het vinden. En ook al weten wij dat dit allemaal niet waar was, Macey geloofde het zonder er ook maar een moment aan te twijfelen.

Een oplossing voor al haar problemen

Alles wat ze kon zien waren die dollartekens. Een kans op geld waardoor ze uit de door haar zelf veroorzaakte problemen kon komen. Ze was er zeker van dat geld een antwoord zou zijn op alles wat ze nu meemaakte. Maar Ray had iets heel anders voor haar gepland, en daar zou Macey snel achter komen.

Ray zei in de brief dat ze de notaris niets mocht laten weten van wat hier stond, omdat hij geen idee had van het geld en het ook nooit zou mogen weten. Ray was namelijk niet van plan geweest het op een legale manier aan Macey te geven. Hij wilde dat zij het kreeg, maar het zou ingewikkeld worden.

De notaris wist alles

In werkelijkheid wist de notaris precies wat Ray van plan was en wat er in de brief stond. Hij was onderdeel van Ray’s plan en had de opdracht om Macey op het juiste spoor te zetten. Ray wilde Macey laten denken dat niemand anders wist wat er precies aan de hand was. Hij had een plan.

De notaris vroeg rustig aan Macey wat er precies in stond toen het nerveuze meisje de brief neerlegde. Macey stamelde dat het gewoon een afscheidsbericht was en niets meer, voordat ze zich excuseerde en zei dat ze nu moest gaan. Ze was er zeker van dat dit haar grote kans zou zijn, maar ze moest zich houden aan wat Ray haar in de brief had verteld.

Alles verloopt volgens plan

Het plan werkte perfect, en gewapend met de brief en de locatie waar ze heen moest, verliet Macey haastig het kantoor. Ze wilde geen tijd verliezen om bij het geld te komen, zodat ze het meteen kon gaan gebruiken. De notaris voerde snel een telefoongesprek om te bevestigen dat alles volgens plan verliep.

In de brief werd Macey alleen verteld dat ze naar Ray’s oude huis moest gaan. Er zat geen sleutel in het kistje, maar onderaan de brief stond een code die ze moest gebruiken om binnen te komen. Er moest iets zijn in het huis, maar zou het echt zo makkelijk kunnen zijn? Zou het geld daar echt de hele tijd hebben gelegen?

Geen kracht meer

Na de ziekte waardoor Ray voor altijd was veranderd kon hij geen sleutel meer gebruiken omdat hij geen kracht meer had om hem om te draaien. Het was ongetwijfeld gemakkelijker voor haar, omdat ze zich geen zorgen hoefde te maken over het opsporen van een sleutel.

Macey voelde zich slecht dat ze geen idee had gehad dat haar grootvader Ray zo zwak was geweest toen hij overleed. Ze had niet eens beseft dat het zo slecht met hem ging. En in het huis waren er nog veel meer van die pijnlijke ontdekkingen voor Macey. Ze moest even rondkijken voor ze verder kon.

Schuldig

Het toilet had gammele spijlen waar Ray zich aan kon optrekken, het bed was verplaatst naar de woonkamer omdat hij de trap niet meer kon gebruiken, en de geur gaf aan dat zelfs wassen niet meer te doen was. Ze voelde zich meer dan een beetje schuldig over het weinige dat ze daadwerkelijk had gedaan om hem te helpen.

Macey kreeg van het hele tafereel een knoop in haar maag. Door zoveel mogelijk afstand te nemen van haar oude leven had ze ook eenvoudig afstand kunnen nemen van hetgeen er met haar opa gebeurde. Maar nu niet meer. Nu kon ze niet anders dan om zich heen kijken en aandacht schenken aan wat er in deze kamer gebeurde. In het hele huis.

Alles kon veranderen

Macey probeerde zich te ontspannen. Ze kon niets meer veranderen aan de situatie van opa. Hij was immers weg, en deze kamer was slechts een herinnering aan dat feit. Maar haar eigen situatie kon nog steeds volledig veranderen als ze al dat geld vond. Ze zou alles kunnen veranderen.

Volgens de brief moest ze zoeken op de plek die “altijd hetzelfde was gebleven”. Maar aangezien het hele huis was veranderd zodat Ray erin kon blijven wonen, was die plek misschien moeilijk te vinden. Ze moest goed kijken om te zien wat er nog hetzelfde was na alle veranderingen.

Een mysterieuze koffer

Maar het duurde niet lang of het drong tot haar door. De enige plek die haar grootvader nooit had willen veranderen was haar kamer uit de tijd dat ze hier woonde. Haar kamer was het antwoord op alles, en ze vroeg zich af wat ze zou aantreffen als ze de deur opendeed. Het was lang geleden dat ze hier was geweest.

Toen ze de deur van haar slaapkamer opende, wist Macey meteen dat ze goed zat, want op het bed stond een grote koffer met een zwaar slot erop. Die had er zeker niet gestaan toen ze wegging. Maar het leek erop dat ze nu gemakkelijk het antwoord op de brief kon vinden. Ze was nerveus over de vraag wat dit allemaal betekende.

Sirenes

Het was duidelijk dat al dat geld hierin zat. Maar hoe moest ze hem openen? Ze kon niet bij het geld, tenzij ze het hangslot wist open te krijgen. Maar er stond geen informatie over een hangslot in de brief. Ze probeerde de code die ze voor het huis had gekregen, maar die werkte niet. Had ze iets gemist?

Terwijl Macey in de kamer zocht naar iets waarmee ze de koffer kon openbreken, hoorde ze buiten het huis plotseling sirenes loeien. Ze wist niet precies waar die sirenes vandaan kwamen, maar hoorde ze de hele tijd rondom het huis.

Politie

Er stond politie buiten het huis, en ze bad dat ze niet voor haar of dit huis kwamen. Dat kon toch niet? Het moest allemaal voor iets anders zijn, want ze had niets verkeerds gedaan. Maar het duurde niet lang voordat ze geklop op de voordeur hoorde.

Macey begon in paniek te raken. Ze had namelijk al een aanhoudingsbevel van de politie voor het missen van een afspraak bij de rechtbank, en nu stond ze hier met een koffer vol illegaal verdiend geld. Als de politie binnenkwam en haar en het geld zou vinden, dan zou ze zeker verloren zijn. En ze zouden haar ook het geld afnemen.

Verborgen kelder

Ze moest ontsnappen, en het liefst met een koffer vol geld. Maar hoe ging ze dat doen? Op dat ogenblik stond de politie al zo hard op de deur te bonzen dat ze hem zo zouden breken. Ze was er zelfs vrij zeker van dat ze dat zouden doen als ze niet naar buiten kwam. Maar ze wilde niet vertrekken zonder het geld.

Maar toen herinnerde Macey zich dat het huis een kelder had waarvan de ingang heel moeilijk te vinden was. Als kind mocht ze nooit naar beneden, maar ze wist wel waar de kelder was. En als ze daar kon komen, zou de politie haar niet kunnen vinden. Dan zou ze weg kunnen komen met het geld.

Met de koffer naar de kelder

Ze haastte zich naar beneden, terwijl ze de loodzware koffer achter zich aansleepte. Het duurde langer dan ze had gewild, maar het was de enige manier om hier weg te komen. Ze hoorde de politie buiten schreeuwen terwijl ze de deur insloegen. Maar ze wist zich een weg te banen naar de ingang van de kelder.

Eenmaal in de kelder aangekomen, hoorde ze hoe de politie het huis binnenviel. Ze hoorde de agenten roepen. “Dit is de politie. Maak jezelf bekend.” Macey peinsde er geen moment over om zich bekend te maken. De politie kamde het hele huis uit, op zoek naar Macey. Haar hart sloeg een slag over toen ze hoorde dat de kelderdeur openging.

De kust is veilig

Ze zag het schijnsel van een zaklamp door de kelder schijnen, maar wonderbaarlijk genoeg bleef het daarbij. De agent pakte zijn telefoon om zijn collega’s te bellen. “We kunnen haar niet vinden. Ze is waarschijnlijk gevlucht.” Macey haalde opgelucht adem toen de kelderdeur dichtviel.

De kust is veilig, dacht ze. Toen ze het licht in de kelder aan deed, viel Macey’s mond open van verbazing. Aan de andere kant van de kamer lag haar grootvader. Hij ademde nog wel, maar lag aan de beademing. Opnieuw ging de deur naar de kelder open en Macey wist niet wat haar overkwam.

Haar opa lachte

Haar opa begon te lachen, voor zover hij daar nog toe in staat was. Hij legde uit dat hij alles in scène had gezet. De politie was niet echt. Hij had acteurs ingehuurd om haar te laten zien hoe ze de laatste tijd had geleefd, in de hoop dat ze zich er schuldig door zou voelen.

Haar grootvader vervolgde zijn verhaal en vertelde dat de notaris in het complot zat. Hij vroeg Macey de koffer te openen die ze bij zich had. Macey opende de koffer, en tot haar verbazing had ze al die tijd een koffer bij zich die vol zat met oude kranten.

Hoe kon hij haar dit aandoen?

Macey voelde de grond onder haar voeten wegzakken. Hoe kon haar grootvader dit doen? Eerst werd ze boos, maar na een paar minuten begon ze in te zien dat ze de afgelopen jaren niet op de juiste manier had gehandeld. Ze had haar grootvader nooit zo mogen behandelen.

Macey besloot goed voor hem te zorgen in de jaren dat haar grootvader nog zou leven; ze heeft haar lesje geleerd. Dankzij de les van haar grootvader gebruikt ze nu de tijd die ze nog samen met haar grootvader heeft om haar leven weer op de rails te krijgen. Ze zal haar opa nooit meer in de steek laten.