Het feit dat Facebook scam-advertenties toestaat om gebruikers te targeten, heeft de Australische regelgevende instanties ertoe aangezet om juridische stappen te ondernemen tegen het moederbedrijf van Facebook, Meta. De autoriteit van Australië is van mening dat deze advertenties zich richten op gebruikers door zich uit te geven als beroemdheden, terwijl dat niet het geval is.

Bron: reuters

De Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) heeft de techgigant laten weten, dat ze advertenties voor nep-cryptocurrencies niet tolereren, zowel ethisch als wettelijk gezien. De autoriteit van Australië is tevens van mening dat het social media platform zich schuldig heeft gemaakt aan “vals, misleidend en bedrieglijk gedrag”. De verwachting is, dat het Amerikaanse bedrijf financiële en overige sancties tegemoet kan zien in Australië.

Bron: newsweek

Facebook maakt gebruik van een specifiek algoritme, waarbij ze zich specifiek richten op gevoelige gebruikers. De advertenties zelf bevatten onder meer nep citaten van Australische beroemdheden, iets wat illegaal is. Het moederbedrijf Meta heeft echter geen commentaar gegeven op deze kwestie, maar blijven vermelden dat ze zich inzetten tegen het weren oplichters op het platform.

Bron: foxbusiness

De advertenties maakten al gebruik van iemands identiteit zonder toestemming. Enkele beroemdheden waaronder miljonair ondernemer Dick Smith, de premier van New South Wales Mike Baird en prominente TV presentator David Koch werden al eens gebruikt in dit soort advertenties. ACCC voorzitter Rod Sims zei: “De essentie van onze zaak is dat Meta verantwoordelijk is voor deze advertenties, die ze op hun platform publiceren.” De heer Sims zei ook nog: “Een voorbeeld van een schokkend geval, is een consument die meer dan A$ 650.000 heeft verloren, door een van deze zwendelpraktijken valselijk werd geadverteerd als een investeringsmogelijkheid op Facebook. Dit is ronduit schandalig”.