Stijgende rentetarieven hebben een aantal belangrijke effecten op de huizenmarkt. Een hogere rente betekent onder meer ook een hogere rente op de hypotheek, wat op zijn beurt weer betekent dat de huizenmarkt duurder wordt. Kopers hebben de neiging om minder te kopen wanneer de hypotheekrente stijgt. Het gevolg hiervan is dat de woningmarkt te maken krijgt met een daling van het aantal woningaankopen.

Bron: showhouse

Echter, wanneer de economie in hetzelfde tempo blijft groeien als de stijgende rente, dan heeft de woningmarkt helemaal geen last van deze stijgende rente tarieven. Omdat de economie vooruitgaat in hetzelfde tempo als de rentevoet. Je kunt het als volgt zien, de totale productie van een land neemt toe, wat wijst op een stijgend inkomen onder de bevolking. Als gevolg daarvan investeren meer mensen in het kopen van een woning en heeft de huizenmarkt te maken met een groeiende vraag naar nieuwe woningen. Je kan dus stellen dat de huizenmarkt enigszins beïnvloed wordt door de stijgende rente, maar dat deze zichzelf in balans zal houden op het punt dat de vraag en het aanbod van de markt elkaar ontmoeten.

Credit: morgagesolutions

Een huis kopen met een wankele rente is echter een grote uitdaging. Maar toch zijn veel consumenten ervan overtuigd, dat het kopen van onroerend goed de groeiende rente situatie zal overwinnen. Er zijn een paar dingen die een consument kan helpen om deze stijgende rente te overwinnen. Je moet onder meer een concurrerend bod doen en de markt goed in de gaten houden. Omdat er minder kopers zijn en meer mogelijkheden, is het een goede periode om te investeren. Maar om te genieten van de maximale financiële voordelen, moet je de volgende stappen handhaven.

In eerste instantie moet je onderzoek doen naar gebieden waar de vraag relatief laag is. Je kunt jouw woning altijd nog renoveren naar je eigen wensen, maar de locatie is blijven. Negeer dus kleine onvolkomenheden. Probeer vervolgens stevig te onderhandelen met de verkopers, als je weet dat ze het huis graag willen verkopen. Als je weet dat iemand vastbesloten is, laat dan geen enkele kans onbenut. Als de vraag naar huizen iets afneemt, verkopen sommige verkopers hun huis meteen, zonder veel onderhandelen.

Blijf altijd zoeken naar opties en mogelijke kortingen. Bespreek verschillende opties met je bank en bekijk ook mogelijkheden tot kortingen die worden gegeven door de overheid. Het is altijd slim om te weten van welke faciliteiten je kunt profiteren bij je bank en andere instanties. Probeer zowel de lange als korte termijn hypotheek met elkaar te vergelijken, evenals hypotheken bij diverse aanbieders. Kies de meest geschikte optie op basis van jouw financiële situatie.

Bron: nbcnews

Er zijn altijd een aantal onaangeroerde middelen en het is zaak om deze te proberen te ontdekken. Mensen verhuizen continue en er zijn altijd mensen die hun huizen verkopen tegen een gereduceerd tarief. Je kunt juist die eigendommen overwegen tegen een betaalbare prijsklasse, zelfs met een hogere rentevoet.