Schotse Nieuwe Automarkt Ondervindt Tekort aan Aanbod

191

Omdat de vraag groter is dan het aanbod, is in Schotland de verkoop van nieuwe auto’s opmerkelijk gedaald. Autodealers hebben moeite om nieuwe auto’s tijdig aan de klanten te leveren, omdat ze niet voldoende voertuigen ontvangen van fabrikanten.

Bron: scotsman

Volgens de Society of Motor Manufacturers (SMMT) werden in maart 2022 slechts 21.069 nieuwe auto’s geregistreerd. Deskundigen denken dat de Brexit en de COVID-19 pandemie de belangrijkste redenen zijn voor dit recente tekort aan auto’s. Daarnaast is het aanhoudende wereldwijde tekort aan computerchips ook een van de oorzaken van deze situatie. Andere landen zoals het Verenigd Koninkrijk kampen eveneens met een dalende verkoop van voertuigen. Het VK werd als geheel geconfronteerd met een daling van 14,3% (jaar-op-jaar) van het totale aantal verkopen binnen de auto-industrie. Wat de laagste verkoop is van de afgelopen 24 jaar. Wat interessant is, is dat de verkoop van elektrische voertuigen (niet hybride) opmerkelijk toeneemt. De verkoop steeg van 1.629 in maart 2021 tot 2.296 in maart 2022. Voertuigen op basis van diesel daarentegen zagen de verkoopcijfers dramatisch dalen.

Bron: scotsman

Verkoopmanager Graeme Telfer van Henrys Honda in Glasgow zei: “De dealer kreeg zijn auto’s niet zo snel van de fabrikanten als hij zou willen. Vroeger vertelden we een klant dat het voertuig binnen 7 tot 14 dagen zou worden geleverd. Nu kan dat oplopen van 3 tot 6 maanden en in sommige gevallen zelfs 9 maanden. Dit is echt een probleem, omdat klanten hun auto’s eigenlijk gisteren al willen hebben.”

CEO van de Schotse Motor Trade Association, Sandy Burgess zei: “Er zijn verschillende kwesties die samen zorgen voor dit probleem, zoals de Brexit en natuurlijk de pandemie.” Ze voegde er nog aan toe: “Toen hadden we de situatie rond de computerchips en nu hebben we de betreurenswaardige situatie in Oekraïne, die sommige fabrikanten meer treft dan andere.”