Hoe Je Na je Zwangerschapsverlof Terugkeert Naar Je Werk?

Terugkeren naar je werk nadat je met zwangerschapsverlof bent geweest, kan een hele uitdaging zijn. Er zijn inmiddels een aantal maanden overheen gegaan en het daarom een beetje ongemakkelijk voelen om weer aan de slag te gaan. Je zal je tevens weer opnieuw moeten aanpassen aan het werkritme en daarbij rekening houden met jouw pasgeborene. Dit laatste kan zorgen voor stress, om voor het eerst van je baby gescheiden te zijn. Het is dus best moeilijk om je aan te passen aan je werk na het zwangerschapsverlof. Zowel lichamelijk, geestelijk als emotioneel kan het uitdagingen vergen. Hier geven we een aantal tips om het makkelijker te maken weer aan het werk te gaan na het krijgen van een baby.

Bereid je voor

Je tegelijkertijd bezighouden met je werk en het opvoeden van de kinderen is lastig. Probeer je tijd goed te verdelen en privé taken aan te passen op de werktijden. Het is ook goed om er vooraf alvast in te komen, door wat voorbereidend werk te doen tijdens je verlofperiode. Dit zal je helpen om de eerste dag op kantoor een stuk comfortabeler te maken.

Bron: flexjobs

BNeem contact op met de HR afdeling

Om de overgang soepel te laten verlopen kun je alvast een e-mail sturen of bellen naar de HR Human Resources) afdeling, om te overleggen wat de beste datum is om terug te keren. Je kunt dan meteen proberen om alle benodigde informatie te achterhalen, die je nodig hebt om weer aan de slag te gaan. Zij kunnen je helpen en weten alle details, ook voor eventueel papierwerk.

Overleg met je leidinggevende

De beste manier om je terugkeer te plannen, is door contact op te nemen met je baas. Doe dit bijvoorbeeld tijdens een informele lunch of een kopje koffie. Zo kun je met jouw leidinggevende eventuele wijzigingen in je schema overleggen. In verband met de kinderopvang, kolven of iets anders waar je vanaf nu rekening mee dient te houden. Het is ook een goede gelegenheid zijn om meer te weten te komen over nieuwe projecten, die je zullen helpen om je weer betrokken te voelen bij het werk.

Bron: abetterbalance

Bereid je daarnaast ook mentaal voor. Stel een kinderopvangplan op of maak andere afspraken over de opvang voor jouw kind als je aan het werk bent. Misschien kun je jouw baby al een keertje wegbrengen, om alvast rustig te wennen aan het idee om een tijdje zonder je kindje te zijn.