Meestal is een baan, een baan waarbij je als werknemer minder uren per week hoeft te werken. Het aantal uren verschilt van een fulltime baan bij dezelfde werkgever, maar het aantal uren van een parttime baan verschilt per organisatie. Er is geen standaard die bepaalt hoeveel uren per dag of week een deeltijdse functie definiëren. Dit wordt bepaald door de werkgever zelf.

Bron: workingmums

De meeste landen hebben arbeidswetten, waarin wordt gedefinieerd wat een parttime job inhoudt en de regels worden gebaseerd op de wet- en regelgeving van het desbetreffende land. Zo bepaald bijvoorbeeld het Amerikaanse “Bureau of Labor Statistics” dat een parttime job, alle banen omvat waarbij een werknemer minder dan 35 uur per week werkt. De wereldwijd bekende gigant Amazon, beschikt over drie categorieën in hun eigen beleid om de voordelen van deeltijdbanen te bepalen. Op deze manier definiëren werkgevers de door hen beschikbaar gestelde deeltijdbanen.

Bron: flexjobs

Traditioneel gezien bestaat een fulltime baan uit een 40-urige werkweek. Een parttime baan omvat alle uren die daaronder vallen en waarbij een werknemer minder dan 40 uur per week werkt. Naast de werktijden, zijn er nog een aantal andere verschillen tussen deeltijd en voltijd banen. Werknemers die fulltime werken, staan op de loonlijst van het bedrijf en ontvangen hiervoor veel voordelen. Parttime werknemers komen vaak niet in aanmerking voor dezelfde voordelen als hun voltijdse collega’s. Vaak worden door bedrijven ook geen parttime mensen vast aangesteld, maar werken zij op freelance basis als zelfstandige, op basis van een 0 uren contract of zonder vaste aanstelling.

Bron: economictimes

Hoewel parttime medewerkers over het algemeen van minder voordeel genieten, bieden veel bedrijven ook parttime werknemers een aantrekkelijke beloning. In sommige gevallen zijn deze voordelen wettelijk vastgesteld en ook deze variëren per land. Veel bedrijven bieden bijvoorbeeld mogelijkheden voor de ontwikkeling van vaardigheden, studiebegeleiding en bepaalde gezondheidsfaciliteiten voor deeltijdse werknemers.