Voormalig energiegigant Shell heeft besloten zich terug te trekken uit een groot olieveld op de Shetlandeilanden, van het Verenigd Koninkrijk. Het olieveld bevindt zich op iets meer dan 75 km afstand van de westkust van deze eilanden, maar nu heroverwegen ze deze beslissing op het Cambo olieveld.


Bron: bangkokpost

Eerder liet Shell weten, dat ze zich vanwege economische problemen terugtrekken uit het olieveld. Het bedrijf vermeldde ook, dat dit een aantal mogelijke vertragingen in de regelgeving veroorzaakt en ze deze willen terugwinnen. Op dat moment was de prijs van ruwe olie minder dan 80 euro per vat. Deze prijs is inmiddels gestegen en ligt constant boven de €100,- Op dit moment schommelen de olieprijzen als gevolg van de Russische aanval op Oekraïne. Deskundigen weten niet of de Russische olieprijs zal stijgen of dalen, maar ze zijn zeker van een verandering. Omdat de Russische export sterk afhankelijk is van Europa, zal dit ook de olieprijs beïnvloeden. Veel Europese landen, waaronder de Britse regering, proberen de investeringen in binnenlandse fossiele brandstoffen te verhogen.

Bron: energyintel

Shell heeft zijn aandelen echter nog niet verkocht. Het bedrijf liet weten dat: “de economische, politieke en regelgevende omgeving is enorm veranderd sinds het besluit dat slechts drie maanden geleden werd aangekondigd.” De energiegigant heeft opnieuw een aanvraag ingediend voor de ontwikkeling van het gasveld in de Noordzee, dat aan de oostkust van Schotland ligt.

Shell meldde ook dat het de chemische processen heeft aangepast, om aan de eisen van regelgevingen te voldoen. Dit hield onder meer de techniek van gaswinning in. Dit besluit van Shell werd door milieuactivisten met open armen ontvangen.

Bron: cnbc

De directrice van de milieugroepering Uplift Tessa Khan zei: “In tegenstelling tot wat minister Kwasi Kwarteng heeft gezegd, is dit niet ‘onze olie’.” Ze voegde hieraan toe: “Wat het zal doen is koolstofemissies produceren, die equivalent zijn aan 18 kolengestookte elektriciteitscentrales, terwijl we nu al de gevolgen van de klimaatcrisis ondervinden. Cambo heeft vandaag net zo weinig zin als het vorig jaar had.”