Herfinanciering kan erg verleidelijk zijn, omdat het je vaak een lage rente oplevert. Voordat je de beslissing neemt om je hypotheek te herfinancieren, is het belangrijk om je bewust te zijn van de kosten, nadelen en uiteraard de bijkomende risico’s. In dit artikel behandelen we de voor- en nadelen van het herfinancieren van jouw hypotheek.

Bron: investopedia

Herfinanciering van een hypotheek is in grote lijnen het ruilen van je huidige hypotheek voor een nieuwere. Er zijn verschillende redenen om voor een herfinanciering te kiezen, zoals lagere rentetarieven en het sneller kunnen aflossen van de hypotheek. Een andere reden is het verlagen van de maandelijkse kosten, door te kiezen voor een langere looptijd bij het afsluiten van de nieuwe hypotheek.

Herfinancieren van jouw hypotheek, is echter niet altijd de beste optie. Het is belangrijk om je persoonlijke financiële situatie mee te laten wegen in je uiteindelijke besluit. Er gaan namelijk bepaalde kosten gepaard bij een herfinanciering, denk bijvoorbeeld aan afsluitkosten. Vaak zijn er ook extra kosten zoals het betalen van een advocaat en/of een taxateur. Als je van plan bent om binnenkort te verhuizen of er een kans is dat je inkomen wegvalt, dan is herfinanciering geen goed idee.

Bron: cnn

Net als andere grote financiële beslissingen, vereist herfinanciering ook enkele voorzorgsmaatregelen. Er is dan ook geen specifiek antwoord op de vraag, of het verstandig is of niet. Dit hangt af van jouw persoonlijke en financiële situatie, en je eigen doelstellingen. Als je een stabiel inkomen hebt en de nieuwe rente een stuk voordeliger is, kan herfinanciering een goed idee zijn.