De aandelen van de Chinese online retail gigant dalen gigantisch nadat het bedrijf heeft gewaarschuwd voor een vertraging in de consumenten aankopen. De aandelen zijn in  Hongkong met meer dan 10% gedaald.

Alibaba verwacht dat zijn jaarlijkse omzet in het traagste tempo zal groeien. Het is de eerste keer dat dit gebeurd sinds zijn beursdebuut in 2014. Aangenomen wordt dat de online handelsfirma met een dergelijke situatie wordt geconfronteerd als gevolg van de strenge regelgeving van Beijing. De toenemende concurrentie zou een andere reden kunnen zijn voor deze zwakke cijfers. Ook de in de VS zijn de aandelen van Alibaba meer dan 11% lager. Het bedrijf verwacht echter dat zijn jaarlijkse omzetgroei binnenkort met 20% tot 23% zal toenemen.

Credit: cgtn

Door nieuwe uitbraken van het coronavirus maken mensen zich meer zorgen en zijn ze voorzichtiger geworden met hun uitgaven. Stroomtekorten en zorgen over de vastgoedmarkt remmen ook de Chinese consumptie af. De CEO van Alibaba, Daniel Zhang zei: “Toenemende concurrentie en vertraagde consumptie in China waren de belangrijkste oorzaken voor de zwakkere groei.”

Eerder dit jaar is Alibaba onder intensief toezicht komen te staan van de regelgevende instantie in Beijing. Er zijn nieuwe regels opgelegd aan China’s grote technologiebedrijven. Alibaba moet een recordboete van 2,8 miljard dollar betalen. De regelgevende instantie beweerde dat het bedrijf jarenlang misbruik had gemaakt van zijn marktpositie. Daarop verklaarde Alibaba dat het zijn manier van zakendoen zou veranderen.