Elke netwerkbeheerder moet beschikken over een aantal vaardigheden zoals een probleemoplossend vermogen, kennis hebben van cloud management, netwerk monitoring, en project management. Maar de top vaardigheid waarover een netwerk manager moet beschikken is een analytisch denkvermogen. Zonder analytisch denken, kan een netwerkbeheerder zijn rol niet vervullen en het is de basisvaardigheid van deze functie. De beste manier om deze kennis te verwerven is door te oefenen. Hoe meer je oefent, hoe kritischer je kunt analyseren. Daarnaast moet een netwerkbeheerder ook andere vaardigheden hebben zoals troubleshooting (het oplossen van problemen) en change control management (wijzigingen aan een product of systeem op een gecontroleerde en gecoördineerde manier aanbrengen).

Credit: onblastblog

Het bewaken van de operationele gezondheid van een bedrijfsnetwerk is een zeer belangrijke taak van een netwerkbeheerder. Het kan zorgen voor uptime en optimale prestaties van elke zakelijke organisatie. Sommige monitoring services tools kunnen helpen bij het monitoren en automatisch waarschuwingen afgeven wanneer er problemen optreden.


Credit: techopedia

De netwerkbeheerder is verantwoordelijk voor het identificeren en verhelpen van het probleem. Het is ook belangrijk om een root cause analyse uit te voeren. Tegenwoordig kunnen veel tools voor machinaal leren de netwerkbeheerder helpen bij het automatiseren van processen voor probleemoplossing en root cause-analyses.


Credit: betterteam

Om wijzigingen in een productienetwerk aan te brengen, moet de netwerkbeheerder het hele proces van begin tot eind beheersen. Daarnaast zijn ook firmware bus en vulnerability patching van cruciaal belang om firmware-updates te beoordelen, die het bedrijf aanzienlijk kunnen beïnvloeden.