Soft skills zijn persoonlijke, intellectuele en sociale vaardigheden. Ze helpen je om een verscheidenheid aan taken op je werkplek te volbrengen. Dit soort vaardigheden zijn niet-technisch en overdraagbaar. Het zijn speciale soorten vaardigheden die niet gebonden zijn aan een specifieke baan of taak.

Soft skills zijn totaal anders dan hard skills. Hard skills zijn onder meer specifieke kennis en vaardigheden, zoals het besturen van een heftruck, blind typen, rekenen en dergelijke. Deze hard skills helpen je bepaalde taken uit te voeren, zoals het analyseren van financiële gegevens. Aan de andere kant bepalen soft skills hoe je ethisch met die gegevens omgaat.

Als je werkt als medewerker bij een klantendienst, is een voorbeeld van een harde vaardigheid de kennis over de software die je bedrijf verkoopt en een zachte vaardigheden jouw vermogen om actief te luisteren, je tijd te beheren en een probleemoplossend vermogen te hebben. Wanneer je van sector of baan verandert, zijn jouw harde vaardigheden misschien niet langer nuttig, maar jouw zachte vaardigheden zoals het de-escaleren van gespannen situaties en duidelijk communiceren zijn nog steeds nuttig om je toekomstige werk uit te voeren.

Elke werkgever hecht waarde aan bepaalde zachte vaardigheden zoals het vermogen om je aan deadlines te houden en oog voor detail. Sommige bedrijven willen een werknemer met een sterke werkethiek, professionele houding en het vermogen om goed met anderen samen te werken.