Levekostnadene øker rundt om i verden. Enten det er innkjøp av dagligvarer eller oppvarming av boliger, må vi betale mer enn tidligere. Inflasjonsraten øker kraftig. Her er noen årsaker til denne økende inflasjonen.

Økende energipriser

Oljeprisen er høy etter pandemien. Den når nå det høyeste de siste sju årene. For øyeblikket er den gjennomsnittlige kostnaden for amerikansk bensin $3,31 per gallon, som var $2,385 for et år siden. De økende prisene på bensin og annen energi øker produksjonskostnadene som til slutt akselererer prisene på produkter og tjenester.

Credit: investopedia
Mangel på tilbud

På grunn av covid-pandemien står bedrifter overfor høyere kostnader for å forsyne kjeder, noe som også er ansvarlig for å øke prisen på daglige forbruksvarer. Etterspørselen etter husholdningsvarer øker også ettersom folk sitter fast hjemme under nedstengningen. Ettersom de ikke kunne gå på restauranter under ferier, økte også etterspørselen etter oppussingsmaterialer. Men produksjonen klarte ikke å holde tritt med denne økende etterspørselen. Så det førte til mangel på varer som til slutt økte prisene på husholdningsvarer.

Credit: v
Høyere transportkostnader

Fraktkostnader spiller en viktig rolle for å bestemme prisen på varer. På grunn av økende etterspørsel etter pandemien, er globale rederier overveldet av å møte etterspørselen. Forhandlerne må betale mer for å få disse varene. Som et resultat må de selge dem til en høyere pris.

Credit: independent

I tillegg er økte lønninger og klimapåvirkninger noen andre årsaker til høyere inflasjon. Regjeringer over hele verden gir økonomisk støtte til innbyggere med færre inntekter i landene deres. Men denne typen økonomisk støtte, uten å øke produksjonen, kan fremme inflasjon.