Ukrainan sodalla on ollut merkittävä vaikutus maailmantalouteen. Ukrainasta viedään nimittäin monia viljelykasveja, kuten auringonkukkaöljyä. Mutta viimeaikaisen sodan vuoksi säännölliset toimitukset ovat vaikeuksissa. Siksi Maailmanpankki on maininnut sen “suurimmaksi hyödykesokiksi” sitten 1970-luvun.

Maailmanpankki on jakanut uuden ennusteen, jossa se selitti, miten Ukrainan sota tulee aiheuttamaan häiriöitä maailmantaloudessa. Asiantuntijat sanoivat myös, että konflikti edistää tavaroiden valtavaa hinnannousua maailmanlaajuisesti. He varoittivat, että erityisesti joidenkin perustuotteiden, kuten maakaasun, vehnän ja puuvillan hinnat nousevat merkittävästi.

Maailmanpankin vanhempi ekonomisti Peter Nagle sanoi: “Hintojen nousulla alkaa olla hyvin suuria taloudellisia ja humanitaarisia vaikutuksia.” Hän sanoi myös, että “kotitaloudet kaikkialla maailmassa tuntevat elinkustannuskriisin”. Olemme erityisen huolissamme köyhimmistä kotitalouksista, koska ne käyttävät suuremman osan tuloistaan elintarvikkeisiin ja energiaan, joten ne ovat erityisen alttiita tälle hintapiikille.”

Venäjän Ukrainan maihinnousun vuoksi energian hinnat ovat nousseet huimasti. Hintojen on määrä nousta yli 50 prosenttia, mikä vaikuttaa kotitalouksien ja yritysten laskuihin. Maakaasun hinta kokee suurimman nousun. Hinnan uskotaan laskevan vuonna 2024. Mutta silti se olisi 15 prosenttia korkeampi kuin viime vuonna. Samoin hintojen odotetaan pysyvän korkeampina tänä vuonna. Koska Venäjä tuottaa 11 prosenttia maailman öljystä, mikä on maailman kolmanneksi suurin osuus.