Yleensä työ, jossa työntekijän on työskenneltävä vähemmän tunteja viikossa kuin kokoaikaisena työskentelevän työntekijän. Nämä tunnit voivat kuitenkin vaihdella eri organisaatioissa. Ei ole olemassa yhtä vakioaikaa, joka määrittelisi, kuinka monta tuntia päivässä tai viikossa määrittää osa-aikaisen työn. Työnantaja määrittelee pääasiassa työsuhteen aseman.

Useimmissa maissa on kuitenkin työlainsäädäntöä, ja minkä tahansa organisaation osa-aikaiset työpaikat määritellään kyseisen maan lainsäädännön perusteella. Esimerkiksi Yhdysvaltain työvoimatilastovirasto määrittelee osa-aikaiset työntekijät, jotka työskentelevät alle 35 tuntia viikossa.

Monet yritykset sisällyttävät myös osa-aikaisen työntekijän määritelmän omien käytäntöjensä mukaisesti. Esimerkiksi maailman verkkoliiketoiminnan jättiläinen Amazon ylläpitää kolmea luokkaa määrittääkseen osa-aikatyön tietyt edut. Työnantajat ja maan työlainsäädäntö määrittelevät siis osa-aikatyöt ja työntekijät.

Perinteisesti kokoaikaisen työntekijän on suoritettava 40 tuntia viikossa, kun taas osa-aikainen työntekijä työskentelee alle 40 tuntia viikossa. Työajan lisäksi osa-aikaisilla ja kokoaikaisilla työpaikoilla on kuitenkin muitakin eroja. Kokoaikaiset työntekijät ovat yrityksen palkkalistoilla ja saavat monia etuja.

Osa-aikaiset työntekijät eivät kuitenkaan monissa yrityksissä ole oikeutettuja saamaan yhtä paljon etuja kuin kokoaikaiset työntekijät. Lisäksi keikkatalouden laajeneminen on lisännyt työmarkkinoille monia eri ulottuvuuksia. Nyt henkilö, joka tekee muutaman tunnin töitä yritykselle, katsotaan osa-aikaisen työntekijän sijasta itsenäiseksi yrittäjäksi tai itsenäiseksi ammatinharjoittajaksi.


Vaikka osa-aikaiset työntekijät saavat vähemmän etuja kuin kokoaikaiset työntekijät, monet yritykset tarjoavat houkuttelevia palkkioita myös osa-aikaisille työntekijöille. Joissain tapauksissa edut ovat lakisääteisiä ja niistä säädetään maan lainsäädännössä. Monet yritykset tarjoavat osa-aikaisille työntekijöille mahdollisuuksia taitojen kehittämiseen, opintotukea ja terveydenhuoltopalveluja.