Aiemmin energiajätti Shell on päättänyt luopua suuresta öljykentästä Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Se sijaitsee 75 mailin päässä Shetlandin länsirannikolta. Nyt se kuitenkin harkitsee päätöstä uudelleen.

Aiemmin Shell kertoi, että taloudellisten ongelmien vuoksi se vetäytyy Cambon öljykentältä. Yhtiö mainitsi myös, että se aiheuttaa joitakin mahdollisia lainsäädännöllisiä viivästyksiä ja he haluavat periä ne takaisin. Tuolloin raakaöljyn hinta oli alle 70 dollaria tynnyriltä. Hinta on noussut kaksinkertaiseksi ja ollut jatkuvasti yli 100 dollaria.

Nyt öljyn hinta vaihtelee Venäjän hyökkäyksen vuoksi Ukrainaan. Asiantuntijat ennustavat, että Venäjän öljy joko nousee tai laskee. Koska Venäjän vienti on hyvin riippuvainen Euroopasta, joka voi vaikuttaa öljyn hintaan. Monet Euroopan maat, myös Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus, yrittävät lisätä investointeja kotimaisiin fossiilisiin polttoaineisiin.

Shell ei kuitenkaan ole vielä myynyt osuuksiaan kentällä. Yhtiön mukaan “taloudellinen, poliittinen ja sääntely-ympäristö on muuttunut valtavasti sen jälkeen, kun päätöksestä ilmoitettiin vain kolme kuukautta sitten”. Energiajätti on jättänyt uudelleen hakemuksen Skotlannin itärannikolla sijaitsevan Jackdaw Pohjanmeren kaasukentän kehittämiseksi.

Shell mainitsi kuitenkin muuttaneensa kemiallisia prosesseja. Se on muuttanut kaasun talteenottotekniikkaa täyttääkseen viranomaisvaatimukset. Ympäristöaktivistit suhtautuivat Shellin päätökseen myönteisesti.

Ympäristöjärjestö Upliftin johtaja, Tessa Khan, sanoi: “Toisin kuin [elinkeinoministeri] Kwasi Kwarteng on sanonut, tämä ei ole ‘meidän öljyämme’.” Hän lisäsi myös: “Se tuottaa hiilidioksidipäästöjä, jotka vastaavat 18 hiilivoimalaa, kun jo nyt koemme ilmastokriisin vaikutuksia. Cambossa on yhtä vähän järkeä tänään kuin viime vuonna.