Yhdysvaltalainen mikrosiruvalmistaja Intel on pyytänyt Kiinalta anteeksi kirjettä, jonka se jakoi toimittajille. Kirjeessä kehotettiin toimittajia olemaan hankkimatta tuotteita tai työvoimaa Kiinan Xinjiangin alueelta.

Yhtiön kirje herätti kritiikkiä Kiinassa. Siinä kehotetaan myös boikotoimaan kyseistä teknologiayhtiötä. Kirjeessä kehotettiin toimittajia olemaan käyttämättä työvoimaa tai hankkimatta tuotteita Xinjiangista. Koska Kiinaa on syytetty ihmisoikeusloukkauksista Xinjiangissa, monet hallitukset ovat asettaneet samoja rajoituksia. Viime aikoina alueen asukkaat ovat nostaneet syytteen pakkotyöstä ja kansanmurhasta. Tämä paikka tunnetaan monien muslimiugurilaisten kotipaikkana.

Tuore tutkimus osoitti myös, että Kiina pakotti vähemmistöihmisiä ruumiilliseen työhön puuvillapelloilla. Kiinan hallitus on kuitenkin toistuvasti kiistänyt kaikki väitteet. Intel on jakanut lausunnon virallisilla WeChat- ja Weibo-tileillään.

Kiinan kielinen viesti kuului näin: “Pyydämme anteeksi arvostetuille kiinalaisille asiakkaillemme, yhteistyökumppaneillemme ja yleisölle aiheutunutta vaivaa. Intel on sitoutunut olemaan luotettava teknologiakumppani ja kiihdyttämään yhteistä kehitystä Kiinan kanssa.

Intelin mukaan kirje oli osoitus Yhdysvaltain lainsäädännön noudattamisesta. Koska presidentti Joe Biden on allekirjoittanut lain, on sen mukaan heidän todistettava, että Kiinan Xinjiangin alueelta tuotuja tavaroita ei ole tuotettu pakkotyövoimalla.