Φοιτώντας στο λύκειο, πολλές φορές περάσαμε από το γραφείο επαγγελματικού προσανατολισμού για να συζητήσουμε σχετικά με το τι θα θέλαμε να κάνουμε στο μέλλον. Φυσικά, ο σύμβουλος προσπαθούσε να μας προετοιμάσει κυρίως για το πανεπιστήμιο. Με τα χρόνια, έχει γίνει η νόρμα το να επιλέγουμε επαγγέλματα όπως μηχανικός, καθηγητής ή γιατρός. Αλλά αν κάτι τέτοιο δεν σας ενδιαφέρει, φυσικά και μπορείτε να ψάξετε για πράγματα που σας ενδιαφέρουν και να αποφασίσετε αργότερα. Μπορείτε να επιλέξετε μέχρι και επαγγέλματα που δεν είχατε ιδέα πως είναι πραγματικά. Παρακάτω συγκεντρώσαμε τέσσερα από αυτά.

Οπτικός

Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μην το έχετε ακούσει άλλη φορά, αλλά να ξέρετε πως είναι ένα πολύ σημαντικό επάγγελμα στην βιομηχανία της οφθαλμολογίας. Όταν κάποιος υποφέρει από ασθένειες των ματιών, τραυματισμούς και άλλα τραύματα, έρχεται ένας οπτικός για να σας πάρει τα μέτρα για συνθετικά μάτια. Για να εργαστείτε ως οπτικός, θα χρειαστεί πολύ προσπάθεια και χρόνος για να ολοκληρώσετε τις σπουδές σας καθώς πρέπει να παρακολουθήσετε την εκπαίδευση και ένα πρόγραμμα πρακτικής άσκησης για πέντε χρόνια.

Ελεγκτής νεροτσουλήθρας

Ναι, κι όμως, το διαβάσατε σωστά. Ορισμένοι άνθρωποι πληρώνονται πραγματικά για να ελέγχουν νεροτσουλήθρες. Όταν ένα πάρκο αναψυχής, ένα ξενοδοχείο ή οποιαδήποτε δομή ανοίγει μία νεροτσουλήθρα, τότε χρειάζονται έναν ειδικό για να πραγματοποιήσει ποιοτικούς ελέγχους και να διασφαλίσει πως είναι ασφαλείς για χρήση, προτείνοντας παράλληλα άλλες βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν για να βελτιωθεί και να γίνει πιο διασκεδαστική η εμπειρία. Αυτό το επάγγελμα είναι πολύ περιορισμένο και εξαιρετικά ανταγωνιστικό. Γιατί σε ποιον δε θα άρεσε μία δουλειά όπου απλά δοκιμάζεις νεροτσουλήθρες;

Φλεβοτόμος

Αν νομίζατε πως πίσω από τις κλειστές πόρτες ενός εργαστηρίου εργάζονται μόνο ιατρικοί τεχνικοί, τότε ξανασκεφτείτε το. Ένας φλεβοτόμος είναι υπεύθυνος για τον χειρισμό εξετάσεων που σχετίζονται με το αίμα, όπως άντληση αίματος, η εκτέλεση μεταγγίσεων αίματος και η διεξαγωγή έρευνας και ανάλυσης των δειγμάτων αίματος. Προφανώς, αυτή η δουλειά δεν είναι για κάποιον που ζαλίζεται βλέποντας λίγο αίμα, αλλά σε κάθε άλλη περίπτωση είναι μία εξαιρετική επιλογή καριέρας.

Χαρτογράφος

Αναρωτηθήκατε ποτέ ποιος είναι υπεύθυνος για την δημιουργία ενός χάρτη; Αυτή είναι η δουλειά χαρτογράφου. Πριν από την ψηφιακή εποχή, οι άνθρωποι συνήθιζαν να εξερευνούν τον κόσμο και να φτιάχνουν χάρτες των ανεξερεύνητων περιοχών της γης. Όχι μόνο θα μπορούσατε να βγείτε έξω και να δείτε τον κόσμο, αλλά θα μπορούσατε επίσης να συνεισφέρετε στην εικόνα του χάρτη που βλέπουν οι άνθρωποι. Ωστόσο, δεδομένου ότι στην εποχή μας η τεχνολογία έχει κατακτήσει τα πάντα, δεν θα υπάρχει πλέον ανάγκη να ταξιδέψουμε σε όλο τον κόσμο. Μην χάσετε την ελπίδα σας όμως, εξακολουθούν να υπάρχουν μερικές εξαιρετικές θέσεις εργασίας χαρτογραφίας διαθέσιμες, ενώ επίσης πρόκειται για ένα επάγγελμα που δεν προκαλεί περιττό άγχος.

Όποια απόφαση κι αν πάρετε, στο τέλος είναι σημαντικό να επιλέξετε αυτό που επιθυμείτε εσείς κι όχι οι άλλοι για εσάς. Μπορεί να μην το ανακαλύψετε αμέσως, γι’ αυτό, αν έχετε την δυνατότητα, μιλήστε στους φίλους και την οικογένειά σας. Αυτοί θα μπορέσουν να σας καθοδηγήσουν στο να βρείτε το επάγγελμα που θα σας κάνει ευτυχισμένους.