Το να σκεφτόμαστε τα γηρατειά, μπορεί να μας γεμίσει με ανησυχία για εβδομάδες. Δεν είναι εύκολο ζήτημα, ειδικά όταν σκεφτόμαστε τα χρήματα που θα χρειαστούμε όταν είμαστε ηλικιωμένοι για να καλύψουμε όλες μας τις ανάγκες.

Σίγουρα δεν θα μπορούμε να κάνουμε κάποιες δουλειές, ακόμα κι αν το θέλουμε, ή δε θα μπορούμε και καθόλου. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό το να έχουμε ταχτοποιήσει τα οικονομικά μας. Η ιδέα του ότι μπορούμε να στηριχτούμε στην σύνταξή μας αρκεί για τους περισσότερους, αλλά ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα υγείας που θα απατούν ιατρική φροντίδα, και στην περίπτωση αυτή μία απλή σύνταξη μπορεί να μην είναι αρκετή.

Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να προετοιμαστείτε για αυτά τα έξοδα ενώ είστε στο άνθος της νιότης σας, για να διασφαλίσετε πως σας περιμένει μία άνετη ζωή. Έχετε πάρα πολλές επιλογές, και πρέπει να γνωρίζετε πως η κάθε απόφαση θα επηρεάσει όλα τα μελλοντικά σας έξοδα.

Μάθετε ποια είναι τα κόστη

Καταρχήν, θα χρειαστεί να μάθετε ποια ακριβώς είναι τα έξοδα που σχετίζονται με τη μεγάλη ηλικία. Η κυβέρνηση χρηματοδοτεί την φροντίδα των ηλικιωμένων, οπότε δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για πιο οικονομικές επιλογές στον τομέα αυτόν.

Ωστόσο, αν επιλέξετε να έχετε φροντίδα σε ένα ιδιωτικό γηροκομείο, τότε θα χρειαστείτε έναν γερό προϋπολογισμό, καθώς η διαμονή και το κόστος φροντίδας χρεώνονται χωριστά.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε για την επιλογή του ιδιωτικού γηροκομείου είναι ότι κατά μέσο όρο, το κόστος διαμονής μπορεί να φτάσει από 350 χιλιάδες δολάρια σε 1 εκατομμύριο δολάρια, ειδικά αν επιλέξετε μια εγκατάσταση που βρίσκεται σε μια εύπορη γειτονιά και διαθέτει πολλές ανέσεις. Στη συνέχεια, θα σας ζητηθεί είτε να πληρώσετε ολόκληρο το ποσό, είτε να πληρώνετε ανά ημέρα.

Αφού ρυθμίσετε την διαμονή, θα πρέπει να μεριμνήσετε για το κόστος της φροντίδας. Συνήθως, ανέρχεται στα 50 δολάρια ανά ημέρα που περνάτε στην μονάδα φροντίδας. Αυτό βέβαια εξαρτάται από τις ανάγκες σας. Κατά μέσο όρο, το κόστος φροντίδας δεν πρέπει να ξεπερνά τα $26.000$ ανά έτος και τα 60.000$ για όλη την παραμονή του ηλικιωμένου στην μονάδα φροντίδας.

Τι πρέπει να κάνετε για να προετοιμαστείτε

Το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν κάποιος επιλέγει να μπει σε ένα γηροκομείο, είναι σίγουρα το να πουλήσετε το σπίτι σας. Αυτό ίσως ακούγεται υπερβολικό, αλλά η αλήθεια είναι πως μόλις πάτε να ζήσετε σε μία μονάδα φροντίδας, δεν θα χρειάζεστε πλέον το σπίτι σας.

Μόλις πουλήσετε το σπίτι σας, θα μπορείτε να βάλετε τα χρήματα σε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου ο οποίος, με την πάροδο του χρόνου, θα παράγει αρκετά έσοδα από τόκους για να καλύψει μέρος ή αν όχι, όλα τα έξοδα για τη φροντίδα σας.

Σε περίπτωση που αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να πουλήσετε το σπίτι σας ή αν έχετε άλλα σχέδια για αυτό, όπως να το κληρονομήσουν τα παιδιά σας, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Έχετε πολλές άλλες επιλογές από τις οποίες μπορείτε να βγάλετε χρήματα. Μπορείτε να πουλήσετε άλλα περιουσιακά σας στοιχεία, όπως κάποιο εξοχικό, το αυτοκίνητό σας ή έπιπλα αντίκες που έχετε στο υπόγειο του σπιτιού σας. Στο τέλος της ημέρας, το να αποταμιεύσετε χρήματα για την συνταξιοδότησή σας είναι πολύ σημαντικό αν θέλετε να ζήσετε τα χρυσά σας χρόνια άνετα και χωρίς καμία ανησυχία.