Καθώς ο κορονοϊός εξακολουθεί να μας αποτρέπει από το να επιστρέψουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς, όλοι μας μάθαμε και προσαρμοστήκαμε στους “νέους φυσιολογικούς” ρυθμούς, που περιλαμβάνουν και τις διαδικτυακές αγορές. Αλλά όσο όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν στις ηλεκτρονικές αγορές, τα ηλεκτρονικά καταστήματα λαμβάνουν όλο και περισσότερα δεδομένα πελατών, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με το απόρρητο, την ασφάλεια και την διαφάνεια.

Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε έναν ιστότοπο και κάνουμε τις αγορές μας, οι εταιρείες λαμβάνουν διάφορα δεδομένα μας, όπως πράγματα που αγοράζουμε, πράγματα που βλέπουμε και πράγματα που έχουμε αποθηκεύσει στη λίστα επιθυμιών μας. Οι αγοραστές δεν γνωρίζουν πόσα από τα δεδομένα τους χρησιμοποιούνται από τους πωλητές ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους. Ορισμένες εταιρείες λιανικής έχουν παραδεχθεί ότι χρησιμοποιούν δεδομένα για να καθορίσουν τις τάσεις και να καλύψουν τη ζήτηση των πελατών, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούν αυτήν την ευκαιρία για να εμπορευθούν όσα προβλέπουν ότι θα έχουν υψηλή ζήτηση και να τα πουλήσουν σε φουσκωμένη τιμή.

Πριν το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι εταιρείες ανέλυαν τα δεδομένα των καταναλωτών με πιο παραδοσιακό τρόπο: στοιχεία πωλήσεων, αξιολογήσεις πελατών και ομάδες ανάλυσης. Ωστόσο, τώρα που όλο και περισσότεροι καταφεύγουν στις διαδικτυακές αγορές, οι εταιρείες άδραξαν αυτήν την ευκαιρία για να χρησιμοποιήσουν τεχνητή νοημοσύνη και να συλλέξουν πληροφορίες αναλύοντας αξιολογήσεις προϊόντων και τα αυτοματοποιημένα μηνύματα στις συνομιλίες.

Φέρονται πάρα πολύ έξυπνα. Οι επιχειρήσεις προσφέρουν εκπτώσεις και προγράμματα ανταμοιβών, για να δώσουν στους καταναλωτές κίνητρα για να μοιραστούν τα εθελοντικά τα προσωπικά τους δεδομένα. Για να μην γίνει ο σκοπός τους πολύ εμφανής, προσπαθούν να εφαρμόσουν διακριτικές τακτικές, όπως για παράδειγμα προτείνοντας μαχαιροπίρουνα από μπαμπού στους καταναλωτές που αγόρασαν μεταλλικά καλαμάκια.

Ευτυχώς, η πολιτεία της Καλιφόρνια περιορίζει αυτές τις πρακτικές για να προστατεύσει τους καταναλωτές. Ο νόμος περί Προστασίας Απορρήτου του Καταναλωτή, δίνει στους πελάτες μεγαλύτερο έλεγχο σχετικά με την χρήση των προσωπικών πληροφοριών του που συλλέγουν οι επιχειρήσεις.

Όλες αυτές οι ανησυχίες σχετικά με τα δεδομένα των καταναλωτών στις διαδικτυακές αγορές, μας κάνουν να ανησυχούμε και για τους ηλικιωμένους που δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ψωνίσουν μέσω του διαδικτύου. Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, που δεν γνωρίζουν καλά τους κινδύνους που προκύπτουν όταν μοιράζονται τα προσωπικά τους δεδομένα, μπορούν εύκολα να γίνουν στόχος εκμετάλλευσης από τις εταιρείες. Οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να αποθηκεύουν με ασφάλεια τα δεδομένα, αλλά κανένας δεν είναι σίγουρος σε ποιον βαθμό το πράττουν ή αν όντως το εννοούν.