Όταν μπήκαμε στην πρώτη καραντίνα, πολλοί γονείς αναγκάστηκαν να δουλέψουν από το σπίτι. Δυστυχώς, αυτό σήμαινε πως και τα σχολεία έμεναν κλειστά, τα παιδιά ήταν στο σπίτι όλο το 24ωρο, και δεν μπορούσαμε να πάμε πουθενά. Με το πέρασμα των ημερών, οι γονείς δεν έβρισκαν πλέον τρόπο για να ψυχαγωγήσουν τα παιδιά τους ενώ παράλληλα εργάζονταν κανονικά. Ήταν μία δύσκολη κατάσταση για όλους μας. Σε κάποιες χώρες, τα σχολεία άνοιξαν και υποδέχτηκαν πάλι τους μαθητές τους, αλλά ορισμένες εταιρείες δεν επέτρεψαν στους εργαζόμενους να γυρίσουν στο γραφείο λόγω της διασποράς του COVID.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, πολλοί αισθάνονται πως χάνουν τον έλεγχο γιατί το όριο μεταξύ δουλειάς και ξεκούρασης στο σπίτι έχει γίνει δυσδιάκριτο. (Κι εγώ γράφω αυτό το άρθρο καθισμένη στο κρεβάτι μου… που είναι ό,τι χειρότερο). Ευτυχώς όμως, έχω μερικές συμβουλές που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα άγχους που βιώνετε καθώς συνεχίζετε να εργάζεστε από το σπίτι.

Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα

Η ενσυνειδητότητα είναι μία πρακτική στον διαλογισμό, όπου συγκεντρώνετε την προσοχή σας στα πάντα γύρω σας: στην αναπνοή, τους ήχους του περιβάλλοντος, τις αισθήσεις, τα συναισθήματά σας. Ακούγεται κάπως τρομακτικό, αλλά πρόκειται για μία απλή άσκηση που απλά χρειάζεται λίγη εξάσκηση. Μεταξύ των συναντήσεων μέσω Zoom, προσπαθήστε να αφιερώσετε 5 λεπτά για να εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα. Μπορείτε να ξεκινήσετε παρατηρώντας τα συναισθήματά σας, και έπειτα όλα αυτά που σας περιτριγυρίζουν. Ποια είναι η οσμή του καφέ; Νιώθετε τον καφέ ζεστό ανάμεσα στις παλάμες σας; Πως σας φαίνεται σήμερα ο ουρανός; Ακούτε τα πουλιά που κελαηδάνε; Κάντε στον εαυτό σας ερωτήσεις για γίνεται πάλι κυρίαρχος του εαυτού σας και να νιώσετε προσγειωμένοι. Εναλλακτικά κάντε έναν περίπατο για δέκα λεπτά έξω από το σπίτι. Μην πάρετε μαζί σας το κινητό. Χρησιμοποιήστε τον χρόνο αυτό για να παρατηρήσετε εκείνα που συνήθως παραβλέπετε.

 

Αντικαταστήστε τις συναντήσεις μέσω Zoom με μηνύματα και τηλεφωνήματα

Μετά από δύο συνεχόμενες βιντεοκλήσεις μέσω Zoom, σίγουρα αισθάνεστε εξοντωμένοι. Το συναίσθημα αυτό είναι φυσιολογικό, γιατί υπάρχει η λεγόμενη “εξάντληση λόγω Zoom”. Όταν συμμετέχουμε σε διαδικτυακές βιντεοκλήσεις, τα νεύρα μας είναι μονίμως τεταμένα σε κάθε λέξη και φράση των συνομιλητών μας, ή από την άλλη προσπαθούμε να κάνουμε πολλά και άσχετα μεταξύ τους παράλληλα πράγματα κατά την διάρκεια της κλήσης. Όπως και να ‘χει, η υπερδιέγερση των αισθήσεών μας εξαντλεί ολοκληρωτικά. Ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να το καταπολεμήσετε αυτό, είναι να κάνετε μικρά πεντάλεπτα διαλείμματα κάθε μία ώρα. Μπορείτε επίσης που και που να επικοινωνείτε μέσω τηλεφώνου, και να διαβάσετε συμβατικά βιβλία αντί για ένα e-book.

 

Γράψτε

Με βάση την προσωπική μου εμπειρία, τίποτα δεν ανακουφίζει περισσότερο από το γράψιμο. Το αίσθημα του να γράφεις με στυλό πάνω στο χαρτί είναι πολύ χαλαρωτικό και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με την πληκτρολόγηση στον υπολογιστή ή στο κινητό τηλέφωνο. Όποτε αισθάνεστε πως σας κυριεύουν τα συναισθήματά σας, αφιερώστε λίγα λεπτά της ημέρας σας για να γράψετε. Πάρτε ένα στυλό και ένα ημερολόγιο, και μεταφέρετε στο χαρτί όλα όσα νιώθετε πως σας γεμίζουν. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι συγκλονιστικό. Ακόμα κι αν αυτό που σας γεμίζει ευγνωμοσύνη είναι πως δεν πατήσατε αναβολή στο ξυπνητήρι το πρωί, μπορείτε να το γράψετε ελεύθερα. Θυμίζοντας στον εαυτό σας τα μικρά πράγματα που σας γεμίζουν, ακόμα και μία συνηθισμένη μέρα, θα νιώσετε μεγάλη ηρεμία και θα βελτιώσετε την ψυχική σας κατάσταση προς το καλύτερο. Αν κάποιες φορές νιώθετε λύπη ή αρνητικά συναισθήματα, εστιάστε στο να βάλετε απλούς στόχους για την επόμενη μέρα. Ακόμα κι αν ο στόχος σας είναι να είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι μέχρι τις 10 το βράδυ, αυτό επαρκεί για να αυξήσετε τα επίπεδα ευτυχίας σας και να βελτιώσετε την ψυχική και σωματική υγεία σας.

Και να θυμάστε, όλα αυτά θα τελειώσουν και θα παραμείνουμε ζωντανοί.