Μία απόλυση από την δουλειά μπορεί να μας επηρεάσει ψυχολογικά και μάλιστα να έχει σημαντικές και σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία. Οι περισσότεροι άνθρωποι, χάνοντας την δουλειά τους ουσιαστικά χάνουν την μοναδική πηγή εισοδήματός τους, και ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι του εαυτού τους. Όπως πιστεύουν πολλοί ειδήμονες, αυτό το συναίσθημα του πένθους αφού χάσει κάποιος την δουλειά του είναι απολύτως φυσιολογικό. Αλλά το βασικότερο πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως αυτό μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε και δεν αντανακλά την πραγματική αξία του ατόμου. Μπορεί να χάσετε την δουλειά σας για οποιονδήποτε λόγο, αλλά αυτό συνιστά μια ευκαιρία να εξελιχθείτε και ίσως αλλάξετε επαγγελματική τροχιά. Εδώ σας παρουσιάζουμε μερικούς μόνο τρόπους για να ανταπεξέλθετε και να ξεπεράσετε γρήγορα αυτή τη δυσκολία.

Πενθήστε αλλά μην σας γίνει εμμονή

Δεν χρειάζεται να το εξηγήσουμε πολύ αναλυτικά. Έχετε κάθε δικαίωμα να στεναχωρηθείτε κι αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Ωστόσο, μην αφήσετε τον χρόνο να περάσει για να κάνετε νέα σχέδια, καθώς έπειτα μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσκολίες ψάχνοντας νέα εργασία όταν αποφασίσετε να ξανασταθείτε στα πόδια σας.

Πάρτε μια βαθιά ανάσα

Το ψυχικό και σωματικό άγχος που υπεστήκατε σίγουρα ήταν τεράστιο, γι’ αυτό αξίζετε λίγες διακοπές για να ξεκουραστείτε και να διώξετε όλη την αρνητική ενέργεια. Χαρίστε όμως στον εαυτό σας σύντομες διακοπές, ακριβώς σαν να σχεδιάζατε να πάρετε μία άδεια από την δουλειά, έτσι ώστε να ξανασταθείτε στα πόδια σας και να επιστρέψετε έπειτα ξεκούραστοι στην ρουτίνα σας.

Μην το παίρνετε προσωπικά 

Αν χάσατε την δουλειά σας και προσπαθείτε να βρείτε μία καινούργια, αλλά το πρόβλημα είναι πως δεν λαμβάνετε απάντηση στις αιτήσεις που στέλνετε ή στις συνεντεύξεις σας λένε απλά “θα σας τηλεφωνήσουμε”, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Μην το παίρνετε προσωπικά, και μην σταματάτε να στέλνετε βιογραφικά. Να θυμάστε πως ψάχνετε όχι μόνο μία δουλειά, αλλά μία ευχάριστη εργασία που σας αρέσει.

Ζητήστε βοήθεια

Όταν κάποιος χάνει τη δουλειά του, είναι σημαντικό να έχει ανθρώπους γύρω του που τον ενθαρρύνουν και τον βοηθούν στις δύσκολες αυτές στιγμές. Μπορεί η συζήτηση να σας φαίνεται βαρετή ή καθόλου ενδιαφέρουσα, αλλά να θυμάστε πως ο άλλος μπορεί να παρουσιάζει σημάδια κατάθλιψης. Μιλήστε τους και δείξτε πως κατανοείτε την απώλειά τους, ενώ επίσης μπορείτε να ομορφύνετε την συζήτηση μιλώντας για κάτι που αγαπάτε και οι δύο.

Δεν είναι εύκολη η αντιμετώπιση μίας τέτοιας δυσκολίας, αλλά η καλοσύνη βοηθάει πάντα. Οι καταστάσεις αυτές είναι μέρος της ζωής, αλλά όπως λέει και το ρητό, “θα περάσει και αυτό”!