Ifølge en undersøgelse foretaget af Oxford Internet Institute viste resultater om, at videospil kan have en positiv indvirkning på dit velbefindende. Undersøgelsen brugte spildata fra to populære spil: Nintendo’s Animal Crossing: og New Horizons og EA’s Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville.

Undersøgelsen fokuserede på at undersøge, hvordan spilletid påvirker spillernes velbefindende. Den undersøgte også, hvordan en spillers oplevelser i spillet var forbundet med deres velbefindende. 3.274 spillere, alle over 18 år, blev bedt om at besvare undersøgelsen, som forskerne havde lavet for at vurdere deres oplevelser under spil. Undersøgelsen blev sendt ud gennem spilfirmaerne EA og Nintendo.

Forskerne antog, at tidligere data hovedsageligt blev hentet fra selvrapporteringsundersøgelser og ikke fra faktiske spildata fra spilfirmaer, så der blev fremsat påstande, om effekten af videospil men uden stærke beviser til støtte for disse påstande.

Mens tidligere undersøgelser har hævdet, at længere spilletid havde en negativ indvirkning på en personens humør, viste denne nye undersøgelse, at spilletid spillede en lille men væsentlig rolle for trivslen. Den faktor, der spillede en større rolle for trivsel, var spillerens oplevelser i spillet. Spillere, der virkelig nød at spille spillet, rapporterede om et mere positivt velbefindende end dem, der f.eks. spillede for at slippe væk fra hverdagens stress. En anden konklusion fra undersøgelsen, som stemmer overens med resultaterne af tidligere undersøgelser er, at personer, der ikke fik deres psykologiske behov opfyldt i det virkelige liv, havde vist sig at være mindre tilfredse selv efter at have spillet.

Denne undersøgelse er dog ikke en sort-hvid situation. Begge spil har sociale funktioner indbygget i sig, hvilket kan være årsagen til, at undersøgelsen blev, som den blev. Derfor opfordrede professor Andrew Przybylski, der ledede undersøgelsen, andre spiludviklere til også at afsløre deres spildata. Jo flere spil og spillere der bliver undersøgt, jo stærkere vil teorierne om, hvordan videospil virkelig påvirker en person, blive.